Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveta ptica Maja i Asteka - Kvecal: Zbog njenog perja se nekada umiralo, a danas je ugrožena vrsta

Autor Aleksandra Cvetić

Ona možda nema raspon krila kao andski kondor, niti moćne kandže poput orla, ali zato poseduje izuzetnu lepotu zbog koje je postala predmet žudnje i inspiracija za brojne mitove i božanstva.

 Kvecal_549082930.jpg Izvor: Shutterstock

MNOGI PTICU KVECAL SMATRAJU jednom od najlepših na južnoameričkom kontinentu, zato ne čudi činjenica da je ona predstavljala svetu životinju u gotovo svim mezoameričkim kulturama. Prema verovanju u njoj se spajaju nebo i zemlja. Španski hroničar iz XVI veka Bernardin de Sahagun je bio među prvim Evropljanima koji je ugledao ovu pticu i opisao je rečima: "ima veoma bogato perje raznih boja; oštar, žuti kljun i pernat prekrivač na glavi, sličan petlovom češlju... Perje koje raste na repu naziva se kuezali i veoma je zelene i blistave boje, dok su joj cela leđa takođe prekrivena veoma sjajnim i zelenim perjem".

Čak i danas kada se podigne magla iznad gustih prašuma Srednje Amerike, možete da vidite ovu pticu kako jede divlji avokado ili izvodi dobro uvežbane pokrete kojima privlači partnera. Danas pretpostavljamo da su taj prizor gledali i drevni narodi. Očarani prizorom, pomislili su da je ona božanstvo - Kecalkoatl kod Asteka i Kukulkan kod Maja

Tokom vekova pernata 'zmija' je predstavljala boga zaštitnika koji je prolio svoju krv da bi ljudima dao život, plodno zemljište, vatru i pismo. Ovaj dobronamerni bog trpeo je razna iskušenja da bi na kraju nestao na nebu kao jutarnja zvezda i obećao da će se jednog dana vratiti sa istoka. 

Najcenjenije perje 

Još od najranijih vremena narodi Mezoamerike su obožavali ovu čudesnu pticu sa repom koji može da naraste i do 90 cm. Od njenog perja su pravljeni atraktivni ukrasi za glave koje su nosili pripadnici elite: kraljevi, sveštenici i ratnici. Koliko su je cenili govori i podatak da je čak i reč "kuetcatl" bila sastavni deo imena pojedinih vladara - kralja Kuetcal Jaguara I, dok se lov na njih bez dozvole kažnjavao smrću. 

Međutim, kada su pokušali da ih odgajaju u zatočeništvu shvatili su da je to gotovo nemoguće. Jedna hronika iz XVI veka opisuje neuspele pokušaje: "Nemoguće ih je uzgajati, ni u kavezu ni na bilo koji drugi način, iako je to pokušano - jer ne žele ni da jedu ni da se odmore".

Zato su Asteci slali svoje najbolje lovce u tropske šume Gvatemale, da ih uhvate. Međutim, prvobitni pokušaji penjanja po drveću i lova u visokim krošnjama su se ispostavili kao izuzetno opasni, jer su lovci često padali i lomili ruke i noge a u nekim slučajevima i umirali. Stoga su odlučili da ih love pomoću zamki.

Trenutno se ptica kvecal smatra ugroženom vrstom. Njen opstanak je doveden u pitanje zbog krivolova, ilegalne trgovine ali i zbog krčenja šuma u kojim se nalaze njena staništa. Ukoliko se stanje ne popravi, ona će ostati samo uspomena u starim knjigama, ali i zastavi i novčanicama Gvatemale, koja ju je 1871. godine proglasila nacionalnom životinjom.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka