Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 činjenica o seksu kod starih Rimljana: Smatran je darom boginje ljubavi - zbog čega su morali da ga prihvate

Autor Aleksandra Cvetić

Mnogi aspekti našeg društva potiču direktno iz Rima, međutim postoje i neki koji su veoma različiti - poput pogleda na seks. Zbog čega neki od njih kod modernog čoveka izazivaju nevericu.

 Seks u Rimu_1402747265.jpg Izvor: Shutterstock

RIMLJANI SU BAŠ KAO I MI imali neka svoja pravila vezana za seks. Antički istoričar Livije navodi da je već nakon osnivanja Rima on postao izuzetno važan i neraskidiv deo života političara i da je često je povezivan sa razvojem države. Kao primer brojni istoriičari navode Otmicu Sabinjanki  - kada je mitski osnivač Romul navodno usled nedovoljnog broja žena i nevesta rešio da prevari svoje susede i otme njihove ćerke. 

Stoga ne čudi da je seks od 753. godine p.n.e. imao važnu ulogu u svakodnevnom životu rimskih građana, međutim mnoga od pravila koja su imali danas izazivaju čuđenje. 

1. Zbog njega su uništavane karijere

Iako je rimsko društvo imalo - kao i sva - niz pravila o seksu, privatno ih mnogi nisu poštovali. Međutim, problem uglavnom nije bio da li će da načine prestup, već su strahovali od toga ko će za njega saznati i da li će moći da dokaže. Optužba drugog slobodnog čoveka po pitanju nekog od pravila vezanog za odnose mogla je da uništi karijeru senatora. Društveni status je bio sve u Rimu i vrednost reči je bila proporcionalna važnosti onoga ko njome raspolaže. Stoga, muškarac ili žena visokog ranga mogli su da se prepuste svojim zadovoljstvima, ali su morali da paze da onome kome se reč uzima za ozbiljno ne sazna za to.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka