Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portaga za ostacima Leonarda da Vinčija: Znate li gde je sahranjen čuveni umetnik i pronalazač?

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom iskopavanja grobnice 1863. godine u dvorcu Amboaz, pronađen je skelet za koji se verovalo da pripada čuvenom umetniku. Međutim, poslednjih godina se sve češće čuje da nekoliko novčića ne dokazuju ništa.

 Grobnica Leonarda -0192358789.jpg Izvor: Profimedia

LEONARDO DA VINČI SE SMATRA jednim od najvećih genija koji su ikada živeli. Iako ga većina prepoznaje kao čuvenog slikara, istina je da je doprineo čovečanstvu mnogo više svojim pronalascima nego portretima dama i slikama sa religioznom tematikom. Popularnost koju je stekao još za života je nastavila da raste i nakon njegove smrti, a malo poznati detalji iz njegovog privatnog života predstavljaju misteriju koja privlači pažnju. Jedna od tih misterija je i: Gde je Leonardo da Vinči sahranjen?

Prema sopstvenoj želji, posmrtni ostaci Leonarda da Vinčija su položeni u crkvi dvorca Amboaza, maja 1519. godine. Međutim, usled nekoliko verskih sukoba koje je Francuska doživela tokom druge polovine XVI veka, kapela je srušena. U naredna tri veka situacija se nije mnogo poboljšala, a početkom XIX veka ona je i dalje bila u ruševinama dok su podaci o tačnoj lokaciji groba Leonarda da Vunčija zauvek izgubljeni.

Nakon početne ideje da se dom francuskih kraljeva u dolini reke Loare u potpunosti obnovi, započeta su i iskopavanja 1863. godine koja su otkrila skelet sa francuskim i italijanskim novčićima koji su bili u upotrebi za vreme vladavine kralja Fransoa I od Francuske. Nagađanja su odmah počela i svi su se složili da to mora biti grob čuvenog umetnika čija Mona Liza nam se misteriozno smeši, a Tajna večera i dalje izaziva rasprave svojom kompozicijom i simbolikom. 

Kosti su prenete naknadno u novu grobnicu u kapeli Svetog Huberta u dvorcu Amboaz i od tada brojni turisti i ljubitelji njegovih dela hrle da je posete. Međutim, poslednjih godina naučnici su se zapitali - da li su njegovi posmrtni ostaci zaista otkriveni? Stoga su rešili da pokrenu projekat i da uz pomoć savremenih i pouzdanih metoda utvrde identitet ostataka. 

Potraga za Lonardovim DNK zapisom

Cilj DNK projekta Leonarda da Vinčija je da uporedi DNK profil ostataka iz grobnice sa profilima njegovih poznatih rođaka - kako bi se konačno utvrdilo da li ostaci iz Amboaza zaista pripadaju renesansnom geniju. Da bi to uradio, tim će prikupiti uzorke papira u potrazi za otiscima prstiju i DNK prisutnim u ostacima prašine na njegovim stvarima koje su do danas preživele, dok će druga grupa koristiti georadar da locira grob njegovog oca i drugih rođaka.

Pored provere da ostataka, inicijativa takođe ima za cilj da analizira uzorke dobijene iz javnih i privatnih kolekcija drugih renesansnih umetničkih dela, istražujući, na primer, mikrobnu floru prisutna na ostarelim platnima. Takođe, kroz kompletno sekvencioniranje genoma, istraživači nastoje da bace novo svetlo na njegov izuzetan talenat i dobiju podatke o njegovoj fizionomiji - što omogućava preciznu rekonstrukciju njegovog lica. I dok rezultati ne budu gotovi, i dalje možemo da se divimo njegovoj umetnosti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka