Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od medicine, preko svakodnevnih problema i ubistava faraona: "Upotreba" magije kod starih Egipćana

Autor Aleksandra Cvetić

Amuleti i rituali protkani magičnim činima su starim Egipćanima služili u svakodnevnom životu da se zaštite ali i da steknu naklonost kako bogova tako i ljudi.

 Stari Egipćani-0137983426.jpg Izvor: Profimedia

Danas kada imamo gotovo neograničemn pristup internetu i nauci, i dalje se u narodu održavaju neka od sujeverja. Stoga, ako pojedinci još uvek izbegavaju da nose otvoren kišobran u kući, hvataju se za dugme kad prođu pored odžačara ili izbegavaju crne mačke u širokom luku, zašto sujeverja ne bi bila popularno i u starom Egiptu - gde su neshvatljivi delovi fizičkog sveta imali smisla samo zahvaljujući mitovima i magiji?

Hiljade amajlija

Kako mnogo pisanih tragova o njima nema, a i pod pretpostavkom da su se baš kao i danas sujeverja najviše prenosila usmenim putem, istraživači se oslanjaju na neposredne dokaze. A najočigledniji i najomiljeniji su bezbrojne amajlije različitih oblika, koje su iskopane širom Egipta u slojevima od preddinastičkog do ptolomejskog perioda. Koliko su bile popularne najbolje govori podatak da se u nekim klasifikacijama može naći i do 275 različitih tipova ovih artefakata. 

 Horusovo oko-0657576146.jpg
Horusovo oko je bila jedna od najpopularnijih amajlija u drevnom Egiptu
Izvor: Profimedia

Svrha amajlije je bila da svom nosiocu pruži zaštitu od konkretne pretnje, kao npr. zaštita od ujeda zmije ili uboda škorpije, dok su druge imale univerzalnu svrhu i verovalo se da štite od različitih vrsta nedaća. Neke od njih su bile povezane sa kultovima i na taj način su imale određenu zaštitnu moć. 

Vudu na staroegipatski način

Dokazi o izvođenju magijskih rituala su zabeleženi u velikom broju dokumenata - medicinskim papirusima, pogrebnim stelama, verskim tekstovima. Jedan od najboljih primera upotrebe ove vrste magije je zabeležen prilikom suđenja zaverenicima protiv faraona Ramzesa III, čiji cilj je bio da na presto dovedu sina jedne od sporednih faraonovih žena. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka