Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Animirana mapa: Ekslozija svake ATOMSKE BOMBE u istoriji

Njihova razaračka moć je toliko jaka da su u istoriji ratovanja korišćene samo prilikom bombardovanja Hirošime i Nagasakija, nakon toga detonirane su samo radi testiranja i demonstracije.

 Atomske bombe.jpg Izvor: Youtube printscreen / Business Insider

 Iz straha da bi Nacistička Nemačka mogla prva da napravi nuklearnu bombu, Sjedinjene Države su zajedno sa najboljim fizičarima i naučnicima iz Evrope započele tajni projekat Menhetn. Prva proba koja je dobila ime Triniti test se dogodila 16. jula 1945. godine u Novom Meksiku. Svega nekoliko meseci kasnije, atomska bomba je prvi i poslednji put iskorišćena u ratu i to u dva navrata - 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu i tri dana kasnije na Nagasaki kada su na ove japanske gradove Sjedinjene Države bacile prvo uranijumski a potom i plutonijumski eksplozivni uređaj. 

Vrlo brzo u trku se uključio i SSSR, koji je ovo oružije razvio i testirao tokom 1949. godine, međutim narednih godina pod pritiskom Hladnog rata koji su vodili sa Sjedinjenim Državama, vlade obe zemlje atomsko oružje koriste za "zastrašivanje". Tokom narednih decenija više od 2.000 bombi je detonirano radi testiranja ili demonstriranja

U videu pogledajte koje zemlje i kada su detonirale svaku od njih:

Možda će ga interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka