Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre jednu deceniju su proglašeni "ugroženim": Kako je kraljica Elizabeta doprinela očuvanju svoje omiljene rase pasa?

Autor Aleksandra Cvetić

Škotski korgi je rasa koja je pre manje od decenije bila proglašena ugrođenom, međutim danas spada u najpopularnije u Velikoj Britaniji, a evo i zašto.

 Elizabeta sa korgijima-0721805373.jpg Izvor: Profimedia

Tokom višedecenijske vladavine kraljica Elizabeta II je između ostalog ostala upamćena i po svojoj ljubavi prema velškim pembrok korgijima, koje je pretvorila u jedan od najprepoznatljivijih simbola svoje porodice. Međutim, iako je danas ova rasa pasa jedna od najpopularnijih u Velikoj Britaniji, on je pre manje od deceniju bio prepoznat kao "ranjiva" vrsta. 

Korgiji su specifični po svom izgledu, jer imaju noge kraće u odnosu na ostatak tela, izduženu njušku i velike šiljate uši. A ljubitelji ove rase navode da je njihova najupečatljivija karakteristika - temperament. Ipak, sve dok kraljica jednom prilikom nije objavila kako je za rođendan 1944. godine dobila svoje prvo štene korgija na poklon, o njima se malo znalo.  

Tokom godina, njihova popularnost u Velikoj Britaniji je rasla i opadala srazmerno interesovanju koje je vladalo za kraljevsku porodicu. Početkom -60ih godina prošlog veka dolazi do naglog skoka, nakon napretka u tehnologiji emitovanja i televizijskim obraćanjem kraljice Elizabete za Božić 1957. godine - kada su pored nje bili i njeni omiljeni krzneni ljubimci. Nerednih nekoliko decenija, popularnost ove rase je polako opadala pa je tako 2014. godine Kinološki klub zabeležio rekordno nizak nivo od samo 274 novorođenih štenaca, što je dovelo do toga da budu stavljeni na listu "ranjivih domaćih rasa". 

Ipak, nakon što su psi glumci Lili i Prins postali zvezde Netflikove serije "Kruna" 2017. godine stvari se menjaju i po prvi put od 1994. godine broj novorođenih štenaca prelazi 1.000. Da bi u junu 2022. godine pred početak obeležavanja kraljičinog platinaskog jubileja, britanski Kinološki klub objavio da je tokom prethodne godine zabeležen najveći broj registrovanih šetanaca rase korgi u poslednjih 30 godina.

Tom prilikom je potparol kluba Bili Lambert medijima objasnio da je za njihovu popularnost zaslužna serija "Kruna", ali i prevashodno kraljičina uloga u podizanju svesti o ovoj rasi. On je dodao da i pored toga što postoji ogroman izbor različitih pasmina, odabir ranjive vrste kojoj preti opasnost da nestane sa ulica i iz parkova deluje ohrabrujuće po pitanju njihovog ali i opstanku drugih ugroženih vrsta.

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka