Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivno: Pogledajte retke fotografije kraljice Elizabete II iz arhive National Geographica

Od drevnih ceremonija do utakmica američkog fudbala, ove retko ili nikada ranije objavljenih fotografija naših fotografa obuhvataju život kraljice Elizabete II.

 Кraljica Elizabeta II sedi u automobilu pored svog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga Izvor: GEORGE F. MOBLEY, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor sedela je na drevnom tronu, očiju uprtih u zemlju. Nedugo pre toga, 27-godišnjakinja je bila potpuno obučen u belo. Sada je bila kraljica Elizabeta II, kraljica Velike Britanije i Komonvelta - ramena prekrivenih zlatnim ogrtačem, u rukama je držala skiptar sa draguljima, na glavi joj je bila teška kruna. Dok su se oglašavale srebrne trube, poklič "Bože čuvaj kraljicu!" odjekivao je Vestminsterskom opatijom.

Kada je krunisana u junu 1953. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će vladavina kraljice Elizabete trajati 70 godina, oborivši sve rekorde. Fotograf Džejms Jarče je pratio događaj svojom Leica kamerom i zabeležio svaki trenutak vekovima starog rituala na Kodakhrome rolnama. Zatim je nerazvijene filmove poslao vazdušnom poštom u sedište National Geographica u Vašingtonu.

 Кralj Džordž VI, kraljica Elizabeta (kraljeva žena), kraljica Marija (kraljeva majka) i princeza Elizabeta poziraju
Кralj Džordž VI, kraljica Elizabeta (kraljeva žena), kraljica Marija (kraljeva majka) i princeza Elizabeta poziraju sa modelom Suverena mora na otvaranju Nacionalnog pomorskog muzeja u Griniču, London, 1937. godine.
Izvor: W. E. MEAYERS, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Fascinirani onim što su videli, urednici su promenili izgled broja, praveći mesta za zadivljujuće fotografije u krunisanja u boji u izdanju iz septembra 1953. godine, dopunjene slikama zastava sa ulica Londona još uvek razorenog od rata.

Upiti su stizali iz celog sveta od ljudi koji su želeli da naruče izdanje kao suvenir ili poklon. Bila je to najveća priča u fotografijama u boji u njegovom životu, rekao je urednik fotografija Kip Ros Džejmsu Jarčeu.

Od tog trenutka National Geographic je dokumentovao život kraljice Elizabete II. Fotografi svetske klase su dokumentovali rezervisanu mladu kraljicu, snimali zvanične nastupe ove javne ličnosti pune samopouzdanja i stekli retke uvide u privatni život koji je Elizabeta tako pažljivo čuvala.

 2. juna 1953. godine, u 27. godini, kraljicu Elizabetu II krunisao je nadbiskup u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.
2. juna 1953. godine, u 27. godini, kraljicu Elizabetu II krunisao je nadbiskup u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.
Izvor: JAMES JARCHE, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Moda, granice, komunikacija, javni život - sve se to iz temelja promenilo tokom godina njene vladavine. Ovo je Elizabeta II kako ju je National Geographic video: graciozna, odlučna, radoznala, samouverena i izdržljiva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka