Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tito joj je priredio spektakularan doček, ipak kraljicu Elizabetu II je prilikom posete SFRJ jedna stvar začudila

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon što je prihvatila poziv tadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, zajedno sa suprugom i ćerkom, kraljica Elizabeta II je krenula na svoju "najopušteniju" posetu koju su obeležile anegdote.

 Elizabetina poseta Jugoslaviji Izvor: Profimedia

PRVA POSETA ELIZABETE II nekoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope se dogodila 1972. godine, kada je prihvatila poziv tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita i njegove superuge Jovanke. Iako pojedini njeni sunarodnici nisu odobravali ovaj potez, tadašnji mediji su uzvestili da je kraljica zajedno sa suprugom princom Filipom i ćerkom princezom Anom naišla na topao prijem. Za ovu posetu se takođe vezuje nekoliko interesantnih anegdota. 

Slatanjem na beogradski aerodrom tog 17. oktobra 1972. godine, kraljica je zajedno sa članovima porodice i novinarima Asošijejted presa i zvanično započela svoju višednevnu posetu Jugoslaviji. Britanski mediji su tada izveštavali da je porodica bila iznenađena masom koja ih je dočekala, ali i da su se osećali prijatno jer su se domaćini pobrinuli i oko najsitnijih detalja. Zabeleženo je da je Tito održao govor dobrodošlice u kom je ukazao na značaj mira koji je potreban u svetu bez obzira na političke stavove i partije koje se nalaze na vlasti i dodao da je probleme potrebno rešiti dijalogom. 

Tokom dvodnevne posete Beogradu za kraljicu Elizabetu II je organizovan obilazak Avale i poseta spomeniku Neznanog junaka gde je položila venac. A njenom suprugu princu Filipu i vojvoda od Edinburga je ukazana velika čast odlikovanjem Ordena jugosloslovenske velike zvezde

Jedna od zanimljivih anegdota o kojoj je u svojim memoarima pisao profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a vezuje se za ovu posetu, je ta da je Tito bio veoma posvećen ulozi domaćina pa je naredio vojsci da  pohvataju sve žabe oko Belog dvora kako bi kraljica što lepše spavala. Ipak, nakon što se ona probudila konstatovala je da je lepo spavala ali da joj je jako čudno što ovde nema žaba i da je one smiruju. Kada je maršal čuo za to, promenio je svoje mišljenje i izdao novo naređenje da se žabe opet vrate. 

Nakon posete Beogradu, ona je u sklopu svoje Jugoslovenske turneje produžila ka Dubrovniku, a potom je otišla u Zagreb i Ljubljanu. Mediji su njenu posetu tada okarakterisali kao veoma "opuštenu" i "neobičnu", jer je igrala golf sa Titom i prekrišila nekoliko svojih pravila. Naime, ona je sa njim pred fotografima podelila pomorandžu što se ranije nije moglo videti pošto tokom života nije odobravala da je snimaju dok jede.

I dok se o čuvenoj poseti i dalje prepričavalo u Jugoslaviji, šest godina nakon roditelja i sestre u posetu Titu je došao i tadašnji princ Čarls koji je nakon smrti svoje majke 8. septembra 2022. godine po automatizmu postao kralj Čarls (III).  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka