Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski bog koji je jahao crnog tigra i pretvarao sve što dotakne u zlato, a mnogi i dalje veruju da se reinkarnira

Autor Aleksandra Cvetić

Vekovima su u Kini ovo božanstvo prizivali siromašni, ali i bogati.

 Kaišen Izvor: Profimedia

Kaišen je prema kineskoj mitologiji bog bogatstva i novca, koji jaše crnog tigra i ima mnogobrojnu svitu. A narodno predanje kaže da za kinesku Novu godinu vernici trebaju da mu ukažu posebnu čast jer će ih on onda darivati bogatstvom koje nose njegovi pratioci, i to tako što će u hramu zapaliti tamjan, a prijatelje pozdravljati sa "Da postaneš bogat".

Usmena i pisana tradicija, prošarana narodnim verovanjima su ovo božanstvo svrstali u red najvažnijih, zbog čega je u umetnosti često prikazivan, i to sa brojim simbolima koji asociraju na bogatstvo. Ipak, mitologija govori da dok jaše crnog tigra pored mnogobrojne svite koja ga prati i nosi ingote, on sa sobom nosi oruđe koje običan kamen pretvara u gvožđe ili zlato.

Zbog svojih atributa njega su vekovima unazad prizivali i bogati i siromašni, ali do danas se niko nije složio oko toga gde i kada je tačno počeo da se razvija njegov kult. U svakom delu Kine postoji po jedna priča o njegovom poreklu, a mnoge od njih ga povezuju sa polu-mitskom dinastijom Šang.

Ipak, jedno od najuvraženijih verovanja kada je Kaišen u pitanju je da je tokom istorije uzimao različite oblike i da se reinkarnirao kroz brojne značajne istorijske ličnosti, a možda i najpoznatija takva legenda je ona o Bi Gan-u iz 2. milenijuma p.n.e..

Njegov život nije bio nipočemu poseban sem po tome što je imao ženu koja se prezivala Čen, a čiji nećak je bio kralj Džoua od dinastije Šang- poznat po svojoj razvratnosti i okrutnosti. On je naredio da se cela Bi Ganova porodica ubije kada se usprotivio njegovom neprimerenom ponašanju - žena i sin su uspeli da pobegnu.

Međutim, legendi tu nije kraj i kako će se ispostaviti ovo je bio potez koji će doneti poropast čitavoj dinastiji jer je ubrzo nakon ovog događaja na vlast došao kralj Vuu a sa njim je započeta i vladavina dinastije Džou. Novi kralj je po stupanju na presto odao počast preživelim članovima i njegovom sinu dao ime Lin tj. "Šuma", pa se danas smatra da svi ljudi u Kini - oko 20 miliona - sa tim prezimenom vode poreklo od Bi Ganovog sina.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka