Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni čuvari ulaza u Tutankamonovu grobnicu: Kada su ih uledali bili su prekriveni muljem i ukrašeni zlatom

Autor Aleksandra Cvetić

Dve figure su egiptolozima prilikom ulaska u Tutankamonovu grobnicu odmah privukle pažnju, a nakon jednog veka i dalje se raspravlja o njihovoj ulozi.

 Čuvari Tutankamonove grobnice Izvor: Profimedia

Kada je početkom novembra 1922. godine Hauard Karter otkrio prvi stepenik koji je vodio u pretkomoru i aneks a potom u zapečaćenu Tutankamonovu grobnicu u Dolini kraljeva, on nije ni sanjao koliko blago ga unutra čeka. Međutim, jedan nalaz mu je posebno zapao za oko - dve statue koje su se nalazile ispred zapečaćenih vrata. 

"Dve statue su privukle našu pažnju: crne figure kralja u prirodnoj veličini, okrenute jedna prema drugoj kao stražari, u zlatnim kiltovima i sandalama, naoružani toljagom i štapom, dok na čelu nose svetu kobru kao zaštitu [...]. To su veoma čudne i impresivne figure, taj utisak su nam odavale čak i kad smo ih ugledali dok su bile delimično skrivene iza drugih predmeta", opisao ih je Karter.

Figure koje su toliko zaintrigirale arheologe kada su ih prvi put ugledali, predstavljale su ni manje ni više do samog vlasnika grobnice - faraona TutankamonaStatue su napravljene od drveta i obložene gipsom koji je obojen u crno i ukrašen zlatnim elementima, na prvi pogled identične - sa levom nogom isturenom ka napred i štapom od papirusa koji drže u levoj ruci a buzdovan u desnoj - predstavljaju suštinske razlike.

Možda će vas interesovati i:

Sličnosti i razlike 

Sličnosti između njih su odmah uočljive, a obe prikazuju faraona kako nosi široku ogrlicu na grudima ukrašenu krilatim skarabejem. Takođe od nakita su primetne još i narukvice, dok od odeće nose suknju do kolena sa trapezoidnim uštirkanim prednjim delom i jednostavne sandale. Oči su napravljene od opsidijana i krečnjaka, a ureo ili kraljevska kobra im stoji na čelima. Egiptolozi danas pretpostavljaju da je crna boja tela dobijena od mulj koji je Nil ostavio za sobom nakon izlivanja i da predstavlja plodnost i ponovno rođenje.

Što se tiče pozlaćenih delova na suknjama, sandalama, pektoralima, narukvicama, buzdovanima, štapovima, profilu očiju i obrva statua - stručnjaci veruju da naglašavaju Tutankamonovu vezu sa bogom sunca Ra koji čuva ulaz u najvažnije i najsvetije mesto u grobnici - pogrebnu komoru. Iako ovo nisu jedine statue sa ovim karakteristikama iz kraljevskih grobnica, one predstavljaju daleko najbolje očuvane i najkompletnije primerke.

I po čemu se onda razlikuju? Glavna razlika između dve statue faraona "leži" na njihovim glavama - tj. ukrasima. Na jednoj od njih se nalazi tipičan neme - prugasta ceremonijalna tkanina kojom je prekrivana glava i koja je padala preko ramena, a povezivana je sa solarnim bogom Ra koji predstavlja Sunce u zoru i identifikuje se na osnovu natpisa na njoj kao "dobri boga Nebkeperure, sina Raa, Tutankamon, guvernera južnog Iunua, obdarenog večnim životom, kao i Ra za sve dane". Sve ove reference, uključujući i onu o "Južnom Iunu" - nazivu po kojem je poznat grad Heliopolis imaju solarnu konotaciju.

Možda će vas interesovati i:

Dok druga statua nosi afnet ili khat - periku u obliku "torbice" - koja predstavlja krunu sa tipično pogrebnom simbolikom povezivanom sa putovanjem pokojnika u zagrobni život i tamom. Takođe, na njoj je uočljiv natpis koji identifikuje statuu kao "ka Horaktija, Ozirisa, kralja, gospodara Dve zemlje, Nebhkeperure, pravoglasan". Drugim rečima, ova statua predstavlja faraonov ka - jedna od pet komponenti ljudskog duha,a možda i najvažniji.

Mnogi se danas slažu da bi prisustvo ovih ukrasa za glavu na obe statue moglo da simbolizuje noćno putovanje boga sunca Ra, koji se iznova rađa svake zore. Međutim, ova baš kao i mnogi drugi predmeti pronađeni u grobnici farona Tutankamona predstavljaju predmet rasprava koji se i dalje pomno proulavaju i čija simbolika pokušava da se utvrdi.  

Možda će vas inetersovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka