Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte Ženu iz Penanga: Rekonstruisano lice pripadnice "visokog društva", koja je šetala Malezijom pre 5.700 godina

Autor Aleksandra Cvetić

Kada su 2017. godine arheolozi iskopali skelet žene okružen školjkama nisu znali mnogo o njoj, ali uz pomoć modernih tehnologija uspeli su da rekonstruišu njeno lice.

 Rekonstrukcija lica Izvor: Profimedia / ilustracija

Tokom iskopavanja na neolitskom lokalitetu Guar Kaphu koji se nalazi u severozapadnom delu Malezije, naučnici su 2017. godine našli skelet ženske individue o kojoj se malo toga zna. Međutim, iako je njen identitet misterija oni su rešili da rekonstruišu lice pokojnice i pruže uvid u to kako su nekada izgledali stanovnici ovog dela sveta

Skelet "Žene iz Penanga" je bio jedan od preko 40 eshumiranih - koji su iskopani u nekoliko arheoloških kampanja - a radiokarbonsko datiranje školjki koje su se nalazile razbacane oko nje je otkrilo da je živela tokom neolita u periodu od pre od prilike 5.700 godina. 

Stručnjak za grafiku Cicero Moraeš je objasnio kako je zajedno sa istraživačima sa USM-a radio na aproksimaciji njenog lica uz pomoć kompijuterske tomografije kojom su skenirali dobro očuvanu lobanju žene i 3D slika savremenih Malezijaca. On dodaje da su na osnovu procene istrošenosti zuba i šavova na lobanji istraživači utvrdili da je ona najverovatnije preminula u starosnoj dobi od oko 40 godina.

Nakon skeniranja lobanje, Moraeš je na virtuelnu površinu glave postavio markere do kojih je došao na osnovu statističkih studija sprovedenih na modernim populacijama. Potom je primenio niz unakrsnih podataka na osnovu kojih je dobijena ideja kako bi njeno lice moglo da izgleda

Potpuni proces rekonstrukcije trajao je nekoliko meseci, a ostalo je još da se odredi pigmentacija i stilizuje kosa. Priča o ženi za koju se ne zna šta je mogući uzrok smrti, a koja je sahranjena u ispruženom položaju sa prekrštenim rukama u jami za otpatke je na ovaj način makar malo rasvetljena. Takođe, arheolozi ističu da su u njenom grobu pronašli predmete kao što su keramičke posude i kameni alat - što ukazuje da je ona uživala visok položaj u svojoj zajednici.

Nalazi su objavljeni 5. avgusta u časopisu Applied Sciences

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka