Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega govorimo da je neko "bogat kao Krez"? Moćni kralj koji danas živi na ivici mita i istorije

Ko je bio Krez - kralj koji je ušao u rečnike gotovo svih evropskih jezika kao sinonim za veliko bogatstvo.

 Lidijski kralj Krez Izvor: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

NJEGOVO IME ušlo je u rečnike gotovo svih evropskih jezika i najčešće se koristi kada se opisuje koliko je neka osoba bogata. Bogat kao Krez! Zbog čega se to govori?

Tokom godina razvile su se različite priče i legende, a o Krezu najviše saznajemo od Herodota. On je bio poslednji lidijski kralj, a ovom državom je vladao od oko 560. do 546. godine pre nove ere. I pogađate, bio je nezamislivo bogat.

Možda će vas zanimati i:

O poreklu njegovog bogatstva postoje brojne legende, a jedna od njih kaže da je otkrio skriveno blago kralja Mide, frigijskog vladara koji je prema antičkoj mitologiji imao sposobnost da sve što dotakne pretvori u zlato.

Međutim, ne vezuju se za Kreza samo priče o bogatsvu. Krez je bio prvi 'stranac' koji je došao u kontakt sa Grcima. On je takođe osvojio kopneni deo Jonije, zauzevši Efes i druge gradove u zapadnoj Anadoliji. Međutim, zbog nedostatka pomorske sile, Jonce nikada nije pokorio nego je sa njima sklopio savez. Bogate poklone dao je proročištu u Delfima. Poznat po tome što je finansirao izgradnju Artemidinog hrama u Efesu, jednog od sedam čuda antičkoga sveta.

Jedna od najpoznatijih Herodotovih priča o Krezu je i ona o (fiktivnom) susretu Kreza i Solona zakonodavca, kada su razgovarali o sreći. Krez je navodno mudrog Solona upitao postoji li srećniji čovek od njega, na šta mu je ovaj odgovorio da će to znati tek kada umre - aludirajući na to da sreća ne leži u ovozemaljskom materijalnom bogatstvu.

Iako je na kraju on bio taj u čije vreme je maloazijska država Lidija pokorena od strane Persije i Kira II Velikog, ta zemlja imala je i svoje svetle trenutke u njegovo vreme.

Na primer, Lidija se smatra prvim kraljevstvom koje je imalo novčiće, a kralj Krez je tamo kovao prve zlatnike i srebrne novčiće.

Krezova sudbina nakon Kirovog osvajanja opisana je u nekoliko antičkih izvora. Prema grčkom pesniku Bahilidu, Krez je pokušao da se spali na pogrebnoj lomači, ali je uhvaćen. Herodot tvrdi da je kralja, koga je Kir osudio da bude živ spaljen, spasao bog Apolon. Persijski lekar, rođen u Grčkoj, Ktesije kaže da se Krez kasnije povezao sa Kirovim dvorom i dobio namesništvo Barene u Mediji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka