Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smatra se da je ovaj kineski lekar pre 18 vekova koristio anestetik: Ko je bio ovaj misteriozni čovek?

Autor Aleksandra Cvetić

Istraživači veruju da je Hua Tou bio prvi kineski lekar koji je koristio anestetik, a njegovo rođenje i smrt do danas su misterija za istoričare.

 Hua Tau leči pacijenta Izvor: Profimedia

Hua Tuo je bio specijalizovan za lekovito bilje, akupunkturu i ginekologiju, a u istoriji je ostao upamćen kao prvi kineski lekar koji je prilikom hirurških intervencija koristio anesteziju

Istorijski tekstovi iz "Zapisa tri kraljevstva" i "Кnjige kasnog Hana" spominju da je tokom 2. veka n.e. izvršio tri hirurške i dve ginekološke procedure bez nanošenja bola svojim pacijentima pomoću anestetika koji je kombinovao vino sa biljnim napitkom zvanim mafeisan - tajna formula koja je najverovatnije sadržala kuvani prah kanabisa.

Možda će vas interesovati i:

Ko je bio ovaj misteriozni lekar?

Gde je Hua Tuo rođen - danas nije poznato. Prema istorijskim izveštajima poreklom je bio iz okruga Cao, dok je medicinu studirao u provinciji Sju, današnjem Šandongu. Još jedna od misterija koje okružuju njegovu figuru je poreklo njegovog imena jer je on danas zapravo poznat po svom nadimku - Hua, što znači "veličanstveni" i Tuo, što znači "grbavac". Mnogi naučnici i danas raspravljaju da li je njegov nadimak aludirao na fizički izgled ili popularnost koju je stekao.

Njegova slava kao izvrsnog lekara je rasla zahvaljujući farmakologiji, akupunkturi i vućingsiju ili Igri pet životinja - vežbama koje je sam osmislio i koje su oponašale pokrete životinja. Tuo je bio odličan posmatrač i znao je da primeni različite lekove za slične simptome, kao što je bio slučaj sa Čen Dengom, koji je patio od jakih bolova u grudima i iritacije kože.

 Igra životinja.jpg
Tuo proučava pokrete životinja
Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Hua Tuo mu je dijagnostikovao parazite u telu i napravio lek zahvaljujući kom je Čen Deng uspeo da ih izbaci - što mu je znatno poboljšalo zdravstveno stanje, a lekara učinilo prilično poznatim. 

Glas se prenosi do čuvenog vojskovođe

Jedan od tekstova navodi kako je za njegove uspehe čuo i vojskovođa po imenu Cao Cao koji je patio od jakih glavobolja. 

Zaintrigiran on je navodno poslao svoje ljude po čuvenog doktora ne bi li ovaj uspeo da nađe lek za njegove probleme. Hua Tuo ga je izlečio akupunkturom, a Cao je bio toliko zadovoljan da mu je ponudio mesto njegovog ličnog lekara. Pošto je lekar želeo svoje znanje da ponudi svima, on je ovu ponudu navodno odbio uz obrazloženje da mu je žena bolesna. Neki izvori navode da je Cao Caa ovo izuzetno iznerviralo te ga je zatvorio.

 Portret.jpg
Portret Hua Tua
Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Mnogi istraživači danas ne veruju u ovu verziju priče, iako je vojskovođa Cao Cao zaista bio istorijska ličnost. Ono što je prema mišljenju mnogih verovatnije je da je vojskovođa verovao kako Hua Tuo želi da ga ubije kada je nakon ponovljenih serija jakih glavobolja predložio operaciju lobanje - zbog čega je naredio da ga utamniče. 

Šta god da je istina, njegova smrt do danas ostaje nerazjašnjena misterija jer se ne zna kada je i kako do nje došlo. Ono što se zna je da su nakon njegove smrti njegovi učenici Vu Pua i Fan A nastavili da šire znanje koje im je preneo, uz upotrebu akupunkture i preparata na bazi kineskog lakovog drveta koje je poznato po antiinflamantornom i analgetičkom svojstvu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka