Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Videli ste slike Leonarda da Vinčija, a da li ste "zavirili" u njegove beležnice? One su dokaz koliki GENIJE je bio

Autor Aleksandra Cvetić

Prepuni neverovatnih crteža i detaljnih beleški, Leonardovi dnevnici nam danas otkrivaju koliko je bio strastven da otkrije gotovo sve, od ljudske anatomije do pronalaska mašine za letenje.

 Dnevnik LdVinčija Izvor: Profimedia

Leonarda da Vinčija većina ljudi doživljava kao umetnika, koji je oslikao neka od najpoznatijih remek-dela na svetu - kao što je zagonetna "Mona Liza" i "Tajna večera". Ali realno posmatrano ova dela su možda i najmanje vredna u poređenju sa drugim doprinosima koje je pružio svetu. Kao pravi renesansni čovek, istakao se na mnogobrojnim poljima od arhitekture preko nauke i matematike do inženjerstva.

Možda će vas interesovati i:

Njegove sveske su ispunjene brojnim zapažanjima, spekulacijama i hipotezama, od kojih će u narednim vekovima većinu ispitati i potvrditi nezavisni istraživači. Skicirao je motore i mašine, koji će u modernom dobu poslužiti kao inspiracija i postaviti osnovu za tehnološki napredak. Zavirite u neke od njegovih beležnica, koje prikazuju napredne uvide, zapažanja i otkrića, dokazujući da je bio čovek ispred svog vremena.

Matematičar

Leonardo je često pokušavao da nađe veze i obrasce koje je izražavao putem matematičkih proračuna. Posebno su ga fascinirale proporcije ljudskog tela, o čemu najbolje svedoči "Vitruvijev čovek", koji prikazuje mušku figuru u dva položaja sa ispruženim rukama i nogama unutar kruga i kvadrata.

Leonardo je na crtežu ispisao kako je svaki deo tela matematički u proporciji sa ostalima: "Četiri prsta su jednaka jednom dlanu; četiri dlana jednaka jednoj nozi; … 24 dlana su jednaka jednom čoveku." U redovima se može naći i jedno od njegovih uverenja kako je funkcionisanje ljudskog tela analogno funkcionisanju univerzuma. "Čovek je model sveta", zaključio je.

Interesovala ga je i Zlatna sredina, tj. matematički odnos definisan odnosom od 1 prema 1,618... U svojoj nedovršenoj skici "Sv. Jeronima", figura askete je uokvirena tačno postavljenim zlatnim pravougaonikom, a stručnjaci sugerišu da se matematički model često uočava i na portretima mladih žena, uključujući i "Mona Lizu".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka