Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U ratu se lako gubi glava, ali se lako gubi i obraz": Ovako je govorio i pisao vojvoda Živojin Mišić

Autor Milana Petrović

Pročitajte kako je govorio i pisao Živojin Mišić, i na trenutak "uđite u glavu" jednog od najboljih stratega srpske vojske.

  Izvor: Uroš Predić

Vojavoda Živojin Mišić rođen je u mioničkom selu Struganik. Od deteta čobanina došao je do najviših vojnih odlikovanja. Vodio je srpsku vojsku u nekoliko ratova i ostao upamćen u srpskom narodu po mudrosti i hrabrosti.

Verovatno najpoznatije rečenice koje je Mišić izrekao su "Život je večita borba. Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred", "U ratu se lako gubi glava, ali se lako gubi i obraz" i "Nema "teško" neću da čujem danas tu reč!"

Možda će vas zanimati i:

Ovako je vojvoda pisao u svojim memoarima o vremenu Balkanskih ratova:

  • "Iz svih mojih dotadašnjih službenih iskustava došao sam do zaključka da kod velikog broja naših oficira, naročito onih na većim položajima, nedostaje dovoljno muškosti da po važnim pitanjima kažu svoje pravo mišljenje u prisustvu starijih ili pretpostavljenih starešina. Nalazim da je to velika mana, koja u odsudnim trenucima koči naše inače vrlo spremne i odvažne više komandante u ispoljavanju lične inicijative, toliko potrebne u ratnim operacijama. Zbog tog je potrebno ceo naš oficirski kor u vaspitanju podsticati na razumnu ličnu inicijativu, kako u mirno, tako i u ratno vreme."
  • "Ništa nije gore u ratu, od bojazni od odgovornosti."
  • "U ratnom vremenu ništa gore ne može demoralisati i najbolje trupe, nego kad osete da se komandant sa svojim štabom prvi povlači. U kritičnim trenucima komandant mora lično da se angažuje, da sokoli i podstiče na istrajnost svoje trupe."

A ovako za vreme Kolubarske bitke, u obraćanju svojim vojnicima čije su se jedinice, gotovo u rastrojstvu, povlačile ispred nadirućeg neprijatelja:

  • "Probudite se, ljudi, osvestite se. Ako sad Švabu ne zadržimo, nikada ga ne zadržasmo. Ako dopustimo da nas sad pregazi propali smo… A, kažem vam, pazite, kad ga poteramo, biće velike tutnjave, napraviće se čudo od njega, da će ceo svet seiriti."
  • "Kad i poslednja bežanija izmakne, mi ćemo imati još dosta vremena, da pevajući odemo na nove položaje."

Završavajući razgovor sa svojim nadređenim – načelnikom Vrhovne komande, vojvodom Radomirom Putnikom:

  • "Neću u ovom času nikoga da slušam, kad radim posao za koji nosim odgovornost! Naredio sam povlačenje i ostajem pri tome! Dajte komandu kom hoćete, ali dokle ja komandujem armijom, ima da bude kako ja mislim da je najbolje za ovu zemlju!"
  • "Bila bi neoprostiva pogreška da stalno branimo celom armijom svaki korak odstupanja. Meni treba da se trupe urede, odmore, da dođu sebi, da bih mogao sa njima izvesti napad."
  • "Rešio sam da sa celom armijom, sutra 20. novembra, u 3 časa ujutru preduzmem napad na neprijatelja. Obe ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad. Napad pripremiti artiljerijskom vatrom. Preporučujem što jaču prikupljenost i jaku vezu sa srednjim delovima. Nemarljivost u potpomaganju susednih delova smatraću kao zločin. S punom voljom i nadom u Boga, napred, junaci!"

Izvor: Turistička organizacija Mionica

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka