Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majanski bog u obliku šišmiša: Ljudima je otkrio tajnu vatre, a oni su njemu ponudili svoje živote

Autor Aleksandra Cvetić

Njegov izgled je najverovatnije inspirisan vampirskim šišmišima, a prema majanskoj mitologiji ljudi su s njim sklopili dogovor da ih nauči kako da koriste vatru dok su mu oni zauzvrat obećali svoja srca.

 Kamazos Izvor: Profimedia

Drevne Maje su verovale u nekoliko desetina božanstava i kao u većini politeističkih religija smatrali su da neki od njih uspostavljaju red, dok drugi kontrolišu život ili smrt. Ipak, među njima je postojao jedan koji je bio strašniji od svih, a ime mu je bilo Kamazoc.

Zamišljan kao šišmiš, predstavljao je boga smrti, noći i žrtvovanja. Prema verovanju Maja, on se hranio krvlju i imao određenu ulogu u nastanku žrtvenih rituala. Naučnici sugerišu da je njegov izgled najverovatnije bio inspirisan vampirskim šišmišima koji se često mogu videti kako lete preko neba iznad Centralne Amerike.

Možda će vas interesovati i:

Šišmikoliki bog stupa na scenu

Prvi pomeni božanstva u obliku slepog miša se pronalaze u zapisima domorodačkog naroda Zapoteka, oko 100. godine n.e.. Načnici pretpostavljaju da su ga Maje u nekom trenutku preuzele od njih i uklopile u svoju verziju priče, dodeljujući mu i natprirodne moći koje je posedovao njihov bog vatre.

Tako je nastao Kamazoc - od reči K’iche kame, što znači "smrt" i sotz, što znači "šišmiš", što bi u bukvalnom prevodu na srpski jezik značilo "smrtonosni šišmiš". Svoje ime je morao da opravda, stoga je prikazivan kao veliki slepi miš u čovečijem obličju, sa žrtvenim nožem u jednoj i ljudskim srcem u drugoj ruci.

Nasilna priroda miša

Jedna od mnogobrojnih legendi Kiče Maja - koja je zapisana i u njihovoj svetoj knjizi po imenu Popol Vuh - opisuje kako su polubogovi, heroji i blizanci Hunahpu i Ksbalankueu bili izazvani da provedu noć u Sotzilahi ili u prevodu na srpski Kući slepih miševa.

Hunahpu i Ksbalankue su se navodno sklonili u svoje duvaljke kako bi se sakrili od slepih miševa. Ali kada je pala noć i kada su slepi miševi prestali da mašu krilima, Hunahpu je provukao glavu kroz jedan kraj da bi proveri da li je svanulo jutro. Međutim, ova odluka se pokazala kao grška jer ga je Kamazoc spremno čekao. Zgrabio je Hunahpuovu glavu i isčupao je, potom je odneo u podzemni svet kako bi je druga božanstva koristila kao loptu.

Priča o Kamazocu se može naći na još jednom mestu u Popol Vuhu, u priči koja objašnjava na koji način je čovek naučio da koristi vatru. Prema mitu, stvorenje nalik slepom mišu je poslat kao glasnik između Ksibalbe tj. podzemnog sveta i prvih ljudi. Lord Tohil ga je navodno zamolio da sklopi dogovor sa ljudima - koji su želeli vatru. Zauzvrat su mu ponudili svoje pazuhe i strukove, a mnogi naučnici danas veruju da je ova priča imala za cilj da objasni poreklo rituala ljudske žrtve u kome su žrtve sečene od vrha do dna trupa.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka