Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda kaže da je Džingis-kan za veče menjao i po 6 žena: Nauka otkriva koliko je potomaka zaista imao

Autor Aleksandra Cvetić

Legenda kaže da je Džingis-kan imao toliko ljubavnica i dece da danas Evroazijom "šeta" nekoliko miliona njegovih potomaka, međutim da li je to stvarno istina?

 Džingis-kan Izvor: Profimedia

Pojedini izvori navode da je Temudžin - ime koje je dobio na rođenju - još sa 16 godina oženio prvu ženu po imenu Borte, kako bi ujedinio svoje i pleme Konkirat. Iako je prema navodima nekih hroničara ona ubrzo bila oteta i silovana, on je uspeo da je oslobodi i sa njom dobije četiri zakonita sina. 

Možda će vas interesovati i:

Uzevši u obzir činjenicu da je tokom narednih 20 godina vladao većinom današnje Rusije, Kine, Iraka, Koreje, Istočne Evrope i Indije, kao i očiglednu sklonost ka ženama svojih neprijatelja, rezultati do kojih su naučnici 2003. godine došli se poklapaju sa tvrdnjama za koje je većina mislila da su deo legende koja opisuje ovu istorijsku ličnost. 

Genetska studija iz 2003. godine

"Genetsko nasleđe Mongola" objavljeno 2003. godine u američkom časopisu, je otkrilo rezultate koji delimično potvrđuju priče za koje su mnogi verovali da su samo mit. Podaci do kojih su naučnici došli sugerišu da je oko 0,5 posto muške populacije na svetu potomak Džingis-kana. Kako bi to saznali, istražili su 5.000 uzoraka krvi prikupljenih u periodu od 10 godina iz više etničkih grupa koje naseljavaju regione unutar i blizu bivšeg Mongolskog carstva.

Detaljnom analizom genetskog materijala naučnici su uspeli da odrede jedinstven Y-hromozom, koji se uvek prenosi sa oca na sina i uglavnom ostaje nepromenjen, a koji se prvi put pojavljuje pre oko 1.000 godina u Mongoliji.

Samo jedna populacija izvan bivših granica carstva ukazala je na poreklo koje najverovatnije vodi iz njegove loze - etnička grupa Hazara iz Avganistana i Pakistana, čija usmena tradicija tvrdi da su oni njegovi direktni potomci. Dok je unutar ​​populacija koje danas nastanjuju teritorije kojima je nekada vladao Džingis-kan učestalost ovog gena potvrđena u  8 posto slučajeva. 

Proračuni su da je za postizanje ovakvog rezultatata, Džings-kan morao da dobije decu sa više od 1.000 žena, kao i da su njegova osvajanja u direktnoj vezi sa širenjem genetskog materijala.

Između istorije i mita

Moderna medicina i tehnologije su omogućile naučnicima u 21. veku da utvrde potomke čije direktno poreklo najverovatnije vodi do Džingis-kana, međutim i dalje ostaje nejasno koliko biološke dece je zaista imao. Istorija nam govori da su samo njegova četiri sina sa Borteom zvanično priznata - a da je Juči imao najmanje 16 potomaka, dok je Čagatai imao 15.

Džingisov unuk, Kublaj-kan je imao dvadeset dva zakonita sina, dok je osnivač Mogulskog carstva u Indiji i njegov potomak po imenu Babur imao šest žena i osamnaestoro dece. Ove činjenice direktno impliciraju da Džingis-kan nije samostalno doprineo širenju genetskog materijala, već i njegovi unuci ali i praunuci. 

Džingis-kan je ostao upamćen po tome da je imao 6 žena i preko 500 konkubina. Tokom svojih osvajanja on je za sebe birao ljubavnice među porobljenim stanovništvom. Neki izvori tvrde da je često uzimao žene i ćerke svojih neprijatelja. Verovanja o njegovim natprirodnim seksualnim moćima su na kraju dovela do brojnih priča koje su prerasle u legende, među kojima je najpoznatija da je za noć menjao i po 6 žena.

Koliko je bio poznat po svojim ljubavnim avanturama govori i jedna legenda prema kojoj je kineska princeza kastrirala Džingis-kana kada je pokušao da je siluje. Priča dalje navodi da se ona potom ubila, skočivši u reku koja se i danas zove Khatun Gol - tj. Princezina reka.

Stav naučnika je da broj potomaka i dalje ostaje nejasan i da samo otkrivanje groba - pod uslovom da iz skeleta može da se izdvoji genetski materijal - može da reši dilemu koliko ih je zaista imao Džingis-kan. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka