Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni genom otkriva tajne porekla balkanskog stanovništva: U studiju je bila uključena i moderna srpska populacija

Najnovija studija koja se bavila ovim zmršenim pitanjem je dokazala da moderno stanovništvo Balkana svoje poreklo duguje autohtonim narodima koja su se "mešali" sa Slovenima po njihovom dolasku u 7. veku.

 Balkanski narodi Izvor: Shutterstock / RossHelen

Godinama unazada u naučnim krugovima se vode debte o poreklu Slovena na Balkanu. Neka od arheoloških istraživanja su izazvala kontroverze i neslaganja među naučnicima, dok nam istorijski izvori pružaju samo šture informacije o starim Slovenima i njihovom naseljavanju na ovim prostorima. 

Možda će vas interesovati i:

Ipak, tamo gde arheološki materija i istorijski zapisi ne nude dovoljno informacija da bi naučnici iznesli sa sigurnošću neku tvrdnju - pribegava se drugim metodama. Jedna od njih su i genetske analize, a tim naučnika predvođenih prof. dr Karles Lalueza Foks sa Instituta za evolucionu biologiju u Barseloni i prof. dr Miodrag Grbić sa Univerziteta Vestern Ontario tvrde da imaju odgovor na ovo pitanje. 

"Proučavajući genetski kontinuitet od bronzanog preko gvozdenog doba pa sve do Rimske imperije, ali i kasnijih vekova, utvrdili smo da do kraja propasti Rima nismo imali slovenskog genoma, ali smo međutim imali komponentu autohtonog balkanskog genoma, od populacije koja je naseljavala ove predele", objašnjava dr Miodrag Grbić za RTS

Pošto nam je jezik i pismo tih autohtonih grupa danas nepoznat, naučnici su rešili da ih nazovu autohtono balkansko stanovništvo.

Studija sprovedena širom Balkana

Tim istraživača je tokom višegodišnjeg istraživanja prikupio više od 200 uzoraka širom Balkana, uključujući Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Severnu Makedoniju. Dok su iz Srbije iskoristli 100 uzorka sa Viminacijuma. To im je kako tvrde bilo dovoljno da stvore opštu sliku o populaciji koja je naseljavala Balkan pre 3.000 godina. 

Uz pomoć genetike oni su dobili nalaze koji će i drugim naučnicima pomoći u rekonstrukciji prošlosti i shvatanju nastanka modernih država i naroda. 

Dr Foks objašnjava da su za potrebe istraživanja ispitivali manji broj slovenskih uzoraka iz tog perioda, ali ono što sa sigurnošću može da tvrdi je činjenica da postoji promena u sastavu do koje dolazi. 

"Kada pogledamo slovenske uzorke vidimo povećanje afiniteta prema severnoj i centralnoj Evropi, što znači da svakako postoji dolazak ljudi koji su doneli poreklo tog regiona. Još uvek ne možemo tačno da odredimo mesto sa kog su došli", tvrdi on.

Ono što je interesanto je da je uočen uticaj Slovena na čitavom Balkanu, ali da su udeli tzv. autohtonog i slovenskog gena podjednaki na ovim prostorima.  

"To je zanimljivo jer je u studiju bila uključena i moderna srpska populacija. Prikupljen je reprezentativni uzorak sa svih područja gde srpska populacija živi i onda smo mogli da uporedimo kakvo je stanje moderne srpske populacije u odnosu na genetsku istoriju zapisanu u DNK", ističe Grbić.

Na kraju, zaključak studije je da genetske razlike među narodima bivše Jugovslavije među kojima su Srbi, Hrvati, Crnogorci i Makedonci gotovo da ne postoje. Još jednom dokazujući da biologija i genetika ne poznaje kulturološke niti bilo kakve slične podele. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka