Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izraelski pesak 1.200 godina skrivao jednu od najstarijih religijskih građevina: Džamija kao dokaz istorijskih dešavanja

Prema rečima stručnjaka otkriće ove drevne građevine pruža vredne dokaze koji govore o kulturnoj i religijskoj transformaciji ovog regiona.

 Džamija u Rahatu Izvor: Profimedia

Tokom radova na izgradnji novog naselja u gradu Rahatu, radnicu su naišli na ostatke za koje se veruje da su stariji više od 1.200 godina, kako tvrdi Izraelska uprava za antikvitete. 

Možda će vas interesovati i:

Iskopavanjem je utvrđeno da je u pustinji Negev otkrivena nekadašnja džamija, a naučnici su ovo zaključili na osnovu njene osnove koja je ukazivala da je ruševina nekada sadržala kvadratnu prostoriju i zid koji je bio okrenut ka Meki, dok je polukružna niša u zidu bila okrenuta ka jugu. 

 "Ove jedinstvene arhitektonske karakteristike ukazuju na to da je zgrada nekada korišćena kao džamija", a vlasti takođe napominju da je ona verovatno mogla da ugosti i nekoliko desetina vernika istovremeno.

Takođe u neposrednoj okolini džamije je otkrivena i tzv. "luksuzna zgrada" u kojoj su nađeni ostaci posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na visok status njenih nekadašnjih vlasnika. 

Prema navodima lokalnih zvaničnika, pre tri godine je u blizini iskopana još jedna džamija iz istog perioda, koja je zajedno sa noootkrivenom nakon detaljnih analiza svrstana među najranije građevine tog tipa u svetu

Njihov zaključak je da su džamije, imanja i slične arhitektonske građevine tokom 7. i 8. veka sa ovog područija bile deo istorijskog procesa koji se dešavao pod uticajem novonastale religije i kulture koja je započinjala svoj razvoj ovde.

"Oni su postepeno uspostavljeni, tako što su nasledili vizantijski uticaj i hrišćansku religiju koja je dominirala zemljom stotinama godina pre", dodala je IAA.

Treba dodati da su se muslimanska osvajanja u regionu dogodila tokom sedmog veka, što je još jedan od faktora koji je bitno uticao na kulturni razvoj spomenutog regiona. Plan lokalnih zvaničnika je da sačuvaju džamije pronađene u Rahatu, koje će jednog dana, pored toga što su spomenik kulture, možda biti i aktivno mesto za molitvu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka