Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraljica Elizabeta II najduže nosi britansku krunu, a da li znate ko je najkraće sedeo na tronu Engleske?

Britanska monarhija postoji duže od 1.200 godina, a prema tvrdnjama istoričara svi njeni vladari vode poreklo od prvog kralja Atelstana.

 Kraljica Elizabeta II sa crvenim šeširom Izvor: Victoria Jones / AFP / Profimedia

Proslava platinastog jubileja kraljice Elizabete II je završena. Ona je do sada vladala ukupno 70. godina na tronu Komonvelta nacija, što je svrstava u red najdugovečnijih monarha u istoriji.

Istoričari ističu kako britanska monarhija postoji duže od 1.200 godina, kao i da se na njenom čelu nalazio ukupno 61 član različitih kraljevskih porodica. 

Možda će vas interesovati i:

Svaki od ovih članova prema tvrdnjama stručnjaka, na neki način vodi poreklo od prvog kralja Engleske, Atelstana Sjajnog ili Atelstana Slavnog koji je zauzeo presto 924. godine. Ipak, mora se dodati da pravo nasleđivanja nije uvek bilo linearno i stečeno mirnim putem. Laura Klensi sociolog sa Univerziteta Lankaster u Velikoj Britaniji, podseća kako je stupanje na presto većim svojim delom priča o ratu najjačih.

Ona kao primer spominje i zlogasni Rat ruža, koji je trajao od 1455. do 1485. godine. Ova borba za vlast između sledbenika dinastije Lankaster i dinastije Jork vremenom je postala legenda iinspiracija mnogim književnicima i scenaristima.

 undefined Izvor: Profimedia

Najkraće na britanskom tronu bila je...

Lejdi Džejn Grej je primer najkraće vladavine u istoriji Britanske monarhije. Ostalo je zabeleženo da je vladala samo devet dana tokom jula 1553. godine. Međutim, njena vladavina nije ostala zapamćena samo kao najkraća, nego i kao simbol načina na koji se u to vreme dolazilo i silazilo sa vlasti.

Uspon Lejdi Džejn bio je brz i proračunat. Njen svekar Džon Dadli, bio je odlučan da zadrži vlast i spreči Edvardovu polusestru, Meri Tjudor da preuzme presto. Stoga je Meri proglasio nezakonitim naslednikom na osnovu njene katoličke vere, a tron doveo svoju snaju.

 Lejdi Džejn Grej Izvor: Profimedia

Danas istoričari navode kako je ona bila pion svojoj porodici za politička previranja. Prema nekim izvorima, ona čak nije ni želela da sedne na tron. Međutim, mahinacije porodice Dadli su se izjalovile, pa je ubrzo nakon Džejninog silaska sa trona, njenom svekru odrubljena glava.

Najduže na tronu je kraljica Elizabeta II

"Krvavi usponi" na vlast su tinjali i bili česta pojava sve do XVII veka kada je uspostavljena ustavna monarhija. Stoga je danas pravo na nasleđivanje manje nasilno i daleko jasnije u pravnom smislu. Ako uzmemo u obzir spomenutu činjenicu i modernu medicinu, dolazimo do najdugovečnijeg vladara Velike Britanije, a to je kraljica Elizabeta II.

Lista 5 vladara britanske monarhije sa najdužim stažom

Kraljica Elizabeta II - 70 godina
Kraljica Viktorija - 63 godine
Kralj Džordž III - 59 godina
Kralj Džejms VI - 57 godina
Kralj Henri III - 56 godina

Trenutno 96-godišnja kraljica preuzela je tron 2. juna 1953. godine, a ovaj trenutak su ovekovečile i televezijske kamere. Gledaoci ovog prenosa verovatno nisu ni slutili da će njeno kraljevsko visočanstvo Elizabeta II, jednog dana prevazići i kraljicu Viktoriju koja je do 2015. godine držala rekord kao najdugovečniji vladar Britanske monarhije. Međutim, Elizabeta je ove godine dogurala do osme decenije vladavine, što je svsrtava u red ne samo najdugovečnijih britanskih vladara, već i svetskih.

Trenutno, se na prvom mestu nalazi Luj XIV, sa neverovatne 72 godine provedene na francuskom tronu. Dok je - sa svega par meseci razlike u odnosu na kraljicu Elizabetu - rekorder na drugom mestu tajlandski kraljiRama IV, koji je vladao nešto više od 70 godina.

Ipak, od stupanja na presto kraljice Elizabete II, uloga monarhije u većini savremenih država se veoma promenila. Kraljevi i kraljice širom sveta sada imaju više protokolarnu ulogu, nego stvarnu zakonodavnu vlast. Njihov posao se danas uglavnom vezuje za dobrotvorni rad o čemu svedoče i njihovi nalozi na drušvenim mrežama.

Anketa sprovedena 2021. godine sugriše da mladi Britanci sve više krunu vide kao relikt prošlosti. Na uzorku od skoro 5.000 britanskih građana, samo 31 posto ispitanika starosti od 18 do 24 godine podržava monarhiju, dok je 81 posto ispitanika starijih od 65 godina reko - isto.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka