Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skelet otkriva tajnu surove kazne: Priča o stopalu koje nedostaje dobila neočekivan obrt

Najnovija studija čiji je predmet proučavanja bio 3 000 godina star skelet žene, sugeriše da joj je stopalo bilo amputirano zbog zločina koji je počinila. Ova praksa je redak primer kažnjavanja koji je praktikovan u drevnoj Kini.

 Kažnjavanje u drevnoj Kini Izvor: Shutterstock

Naučnici u svom saopštenju navode da tragovi pronađeni na skeletu, nagoveštavaju davno zabranjenu praksu fizičkog kažnjavanja prestupnika. Na ovakav zaključak navelo ih je odsustvo bilo kakvog znaka neke od bolesti ili nesreće koje bi zahtevale amputaciju stopala. 

Možda će vas interesovati i:

Kada je skelet 1999. godine, prilikom istraživanja grobnice u Džoujuanu otkriven i datovan u period od pre 3000 godina, naučnici su zanemralivali podatak nedostatka kostiju desnog stopala. Međutim, naknadno ispitivanje je dovelo do zanimljivog otkrića koje ranije nije bilo u fokusu izučavanja.

Autor studije i arheolog Li Nan sa Univerziteta u Pekingu navodi da su prilikom detaljnih analiza skeleta razmatrali razne mogućnost zbog kojih je ova žena mogla da ostane bez stopala. Njenu povredu poredili su sa onim nastalim prilikom rata, hirurške intervencije i nesrećnog slučaja.

Ali nakon detaljnih i sveobuhvatnih analiza, jedino što su mogli da zaključe jeste da je povreda nastala usled drevne prakse kažnjavanja pod imenom - ju. Ova vrsta kazne bila je uobičajena u drevnoj Kini više od 1000 godina, sve dok nije ukinuta u 2. veku pne.

Pet kazni

Istorijski izvori tvrde da je ju, bila jedna od "pet kazni za robove" iz vremena vladavine prve kineske dinastije Sja. Jedan od mnogobrojnih pisanih dokaza je i žalba kineskog zvaničnika iz prvog milenijuma pne, u kojoj se navodi kako ne može da pronađe odgovarajuće cipele zbog amputiranog stopala.

I dok su manji prestupi obično za ishod imali kao kaznu batinjanje, teška krivična dela su kažnjavana sa nekom od spomenuti pet kazni. Mo kazna, je podrazumevala tetoviranje lica i čela prestupnika. Sledeća po težini je bila ii kazna, prilikom koje bi odsecali nos počiniocu zločina, dok je ju podrazumevala amputaciju stopala (u težim slučajevima su se odsecale i obe noge).

Četvrta i poslednja koja nije podrazumevala oduzimanje života je gon kazna, usled koje je prestupnik na brutalan način kastriran.
Ali peta i poslednja je bila da pai, najsurovija od svih. Ukoliko bi imali sreće, prestupnicima bi samo odrubili glavu, dok su alternativne verzije podrazumevale kuvanje na živo i komadanje udova uz pomoć konja.

Kineska tradicija je zabeležila da je ovaj vid kažnjavanja zamenjen tokom 2. veka pne, sistemom novčanih kazni, bičevanja, teškog rada i izgnanstva, dok su najgore zločince osuđivali na "brzu" smrt.

Posmrtni ostaci prestupnika

Pored činjenice da je uzrok nedostatka stopala bila drevna vrsta kažnjavanja ju, antropološkom analizom je utvrđeno da je ženska individua u trenutku smrti imala između 30 i 35 godina. Takođe, ona je za vreme svog života bila savršeno zdrava i nije pretrpela bilo kakve vrste povreda drugog porekla. 

Sve ovo je naučnike navelo da zaključe kako je ključni trag - koji govori u prilog tezi da je ovo bio čin nemilosrdne akcije - loše srastao prelom na desnoj potkolenici čija površina nije bila glatka. Takođe, oni ističu i da je ovo jedan od mnogih primera unakaženih skeleta koji su već viđani u drevnim grobnicama ali koji nisu prepoznati na pravi način.

Naučnici su istakli da u budućnosti možemo da očekujemo još sličnih primera i identifikacija primene brutalnih kazni koje su primenjivane u periodu od nekoliko stotina godina. Studija je objavljena ranije ovog meseca u časopisu Acta Anthropologica Sinica.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka