Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojskovođa, diplomata ili vešt u 'odnosima s javnošću': Gde je ležala tajna uspeha i moći najvećeg egipatskog faraona?

Najznačajniji vladar Starog Egipta je bio tvorac vizije velike nacije i kulta ličnosti za čije potrebe je gradio brojne hramove po kojima je ostao upamćen.

 Moć Ramzesa II Izvor: Profimedia

Ramzes II je još u XIII veku pre nove ere shvatio da diplomatija i dobri odnosi s javnošću mogu da ublaže reakcije na vojne nedostatke.

Bio je među prvima koji je shvatio značaj propagande, što je materijalizovao izgradnjom čuvenih građevinskih dela, među kojima su i hramovi u Karnaku i Abu Simbelu, koja su mu pomagali da održi svoju viziju velike nacije i učvrsti svoj položaj kao "vladara nad vladarima".

Možda će vas interesovati i:

Zabeležen je podatak da je za vreme svoje vladavine vođen ovim idealima napravio više dece i sagradio više spomenika i statua nego bilo koji drugi faraon. Egipćani su ga iz tog razloga nazvali Ramzesom Velikim i tako "krunisali" njegovu 66 godina dugu vladavinu, koja se smatra vrhuncem moći i slave Egipta.

Uspon Ramzezsa Velikog

Njegov deda - Ramzes I uspeo je da svoju "običnu" porodicu uvede u onovremene aristokratske krugove, zahvaljujući svojoj vojnoj veštini. Otac Ramzesa II, Seti I, doneo bogatstvo naciji. Temelji budućeg uspeha su bili postavljeni.

Seti I je doneo bogatstvo Egiptu otvarajući kamenolome i rudnike, sa jedne strane; sa druge, osnaživanje Starog Egipta je ležalo u vojnoj taktici koju je počeo da primenjuje - utvrđivanje granice na severu odakle su ih napadali Hetiti.

Kada je Ramzes II seo na presto, Hetiti suodlučili da testiraju mladog kralja i severnu granicu njegovog carstva. Izvršili su invaziju na važan trgovački grad Kadeš, u današnjoj Siriji.

Zašto je Ramzes II bio tako uspešan?

Rešen da vrati teritoriju koja mu je oduzeta, Ramzes II je poveo vojne trupe u ponovno osvajanje Kadeša. Izvori navode kako su ga špijuni naveli da poveruje da su Hetiti daleko od egipatskog logora, međutim bilo je obrnuto. Oni su vrebali, a onda i krenuli u napad.

Ovaj sukob se umalo završio tragično za Ramzesa II, međutim u poslednjem trenutku je stiglo pojačanje i on je odneo pobedu. Ali jedna bitka ne čini rat.

Mnogobrojna porodica

Njegova glavna žena je bila Nefertari Merientmut, dok su ostale bile:
- Isetnofret
- Bent-Anath (Isetnofretina ćerka)
- Merit-Amon (Nefertarina ćerka)
- Nebet-taui
- Henutmire (sestra)
- Maat-hor-neferu-re (hetitska princeza)
- Hetitska princeza nepoznatog imena

Za svog 90 godina dugog i natprosečnog života za taj period, Ramzes II je imao preko 100 sinova i nebrojeno mnogo kćeri.

Njegove potučene trupe tada su se povukle iz Kadeša, ali Ramzes nije mogao da dozvoli da ta činjenica umanji navodni trijumf. Stoga je naredio da se oslikaju murali širom egipatskih hramova koji ga prikazuju kao pobednika.

Realnost je bila drugačija, tek nakon nekoliko godina pregovora on je upseo da potpiše mirovni dogovor sa Hetitima. U istoriji se ovaj mirovni sporazum smatra prvim ikada sačinjenim.

U njenim klauzulama je stajalo između ostalog da se obe strene obavezuju kako će izručiti izbeglice i da neće tražiti odmazdu po njihovom povratku. Štaviše, dogovorili su se da pomažu jedni drugima ako ih napadnu strani ili domaći neprijatelji.

A kao znak dobre volje i potvrde mukom stečenog diplomatskog dogovora, Ramzes II se oženio najstarijom ćerkom hetitskog kralja. Ona se pridružila njemu, Nefertari - koja je bila njegova glavna kraljica do svoje smrti 1255. godine, kao i njihovoj ogromnoj porodici u novoj prestonici Pi-Ramesesu. Ime koje je sam nadenuo a prevedeno na srpski bi zvučalo "Grad Ramzesa, velikog u pobedi".

Tokom godina ispostaviće se da se jačina vladavine Ramzesa II manifestuje u njegovoj raskošnoj graditeljskoj kampanji, koja uz pomoć propagande nadomešćuje sve ono što nije uspeo da postigne na bojnom polju.

Njegovi hramovi u Karnaku i Abu Simbelu spadaju među najveća čuda starog Egipta. Dok je njegova grobnica u Rameseumu sadržala ogromnu biblioteku sa neverovatnih 10000 svitaka papirusa. I pored toga što je ostao upamćen kao megaloman koji je brisao imena drugih farona sa njihovih spomenika i dodavao svoje, zabeležen je i kao graditelj mnogih drugih hramova širom Egipta.

O tome koliko je snažan i veliki uticaj imao Ramzes II, svedoči i činjenica da je u narednom periodu čak devet vladara uzelo njegovo ime i time potvrdilo veličinu i uticaj koji je ostavio za sobom.

Hram izgrađen u ime veće slave

Ramzes I nije želeo da iko ikada zapita ko je izgradio veličanstveni hram u Abu Simbelu. Na ulazu, postavio je četiri sedeće statue visoke preko 18 metara da služe kao stražari.

Naredio je da se izgradi hram posvećen solarnim bogovima koji sa tri prostorije u nizu prodire više od 56 metara u liticu. Scene na zidovima hrama prikazuju Ramzesa II kao faraona u bici kod Kadeša i njegovu glavnu ženu Nefertari, kako prinose ponude bogovima.

Međutim, njegova izuzetnost nije ležala samo u grandioznosti i bogatstvu ukrasa i reljefa već i u savršenstvu i preciznošću egipatskog graditeljstva.

Orijentacija hrama je bila tako dobro sračunata da su sunčevi zraci dva puta godišnje prodirali u hram do tri statue, dok je četvrta - bog Ptah ostajao u sneci jer je bio bog podzemlja i mraka. 

Zbog udaljenosti mesta na kom je izgrađen, hram je ležao zatrpan u pesku sve do 1813. godine. Međutim, 1959. godine, kada je izgradnja Asuanske brane zapretila da poplavi ovo mesto, Unesko je pokrenuo 20-godišnje napore spasavanja. Tada je ugrožena kulturna baština bila premeštena - kamen po kamen - na uzvišenje, oko 60 metara iznad litice.

Princ koji se ističe

Među više od 100 potomaka Ramzesa II, posebno se isticao princ Khaemvaset. Njegov četvrti, a drugi sin kraljice Isetnofret, je bio vrhovni sveštenik u hramu posvećenom bogu Ptahu - koji se smatrao zaštitnikom Memfisa.

Iz zapisa se saznaje da je bio veoma mudar i obrazovan, a reljefi ga najčešće prikazuju kako čuva grobnicu Ptahovog svetog bika Apisa, u podzemnom kompleksu poznatom kao Serapeum.

Jedno od njegovih najvećih nasleđa ipak nema veze sa religioznim životom. Ostalo je zabeleženo da je bio jedan od prvih arheologa.

Bio je fasciniran drevnim znamenitostima Starog kraljevstva koje su ga okruživale u Memfisu. Stoga je pregledao i obnovio nekoliko hramova i piramida. Prilikom svake restauracije upisivao je imena i natpise prvobitnih "vlasnika" građevine, kao i svoje i nezaobilazno očevo ime.

Tokom vekova, do nas su preživeli mnogi od ovih graditeljskih poduhvata koji veličaju slavu i moć egipatskog faraona koji je po mnogo čemu bio specifičan. Pored mnogobrojnih potomaka koje je ostavio za sobom, udario je temelje onoga što danas poznajemo pod imenom kult ličnosti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka