Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca iz Sungira otkrivaju kako su izgledali drevni ljudi: Rekonstruisana lica pokojnika starih 30.000 godina (FOTO)

Dvojna dečija sahrana sa arheološkog lokaliteta Sungir iz Rusije otkrivena pre više od 50 godina, poslužila je naučnicima za rekonstrukciju lica prvih modernih Evropljana.

 Paleolitski lovci Izvor: Profimedia

Među prvim Evropljanima koji su živeli pre oko 30.000 godina na teritoriji današnje središnje Rusije, stvorena je razvijena kultura čiji materijalni tragovi i pogrebne prakse pružaju značajne podatke arheolozima o njihovom svakodnevnom životu u prošlosti.

Pored mnogobrojnih artefakata koje je ova plodna kultura ostavila iza sebe, načnici su otkrili i dvojnu dečiju grobnicu čiji skeleti su dobro očuvani. Posle nekoliko decenija od ovog epohalnog otkrića, njihova lica su konačno"oživela" uz pomoć savremenih metoda. 

Možda će vas interesovati i:

Lovački kamp iz paleolita

Ovo nekada najsevernije paleolitsko naselje u Evropi - sezonski lovački kamp Homo sapiens-a - danas je smešteno u Vladimirovskoj oblasti.

Iskopavanja na ovom arheološkom lokalitetu su prvi put sprovedena 1956. godine. Tokom godina, naučnici su iskopali i istražili više od 80.000 artefakata, datovanih u period između 30.000 i 30.400. godine p.n.e.

Za izradu spomenutih artefakata su korišćeni različiti dostupni materijali iz okoline. Kao što su kosti mamuta, očnjaci arktičke lisice i kamenje. A pored mnogobrojnih perli i privezaka, kao svedoci razvijene kulture među mnogobrojnim predmetima se izdvajaju zoomorfne figure i rezbarije.

Od ukupno devet sahrana koliko je dokumentovano na lokalitetu, najbolje su bili očuvani skeleti dva pokojnika koji su pripadali deci - dečaku i devojčici, iskopani 1969. godine.

Dečija sahrana prvih Evropljana

Smešteni glava do glave i prekriveni crvenim okerom, dečak i devojčica iz Sungira predstavljaju jedinstven primer pogrebne prakse koja je praktikovana među ljudima gornjeg paleolita. Na osnovu antropoloških analiza je ustanovljeno da su dečak i devojčica bili stari oko 12-13 odnosno oko 9-10 godina.

Njihova grobnica je bila ispunjena grobnim prilozima, a na hiljade perli koje su pronađene u njima su verovatno bile prišivene na odeću. Posebnu pažnju istraživača su privukla dugačka koplja od kljova mamuta (dužine do 240 cm), kao i bodeži od slonovače i na stotine probušenih očnjaka koji su prvobitno pripadali arktičkim lisicama.

Rekonstrukcija lica dečaka

Dvojna sahrana je godinama intrigirala naučnike i privlačila njihovu pažnju, a u želji da ih "ožive" i približe njihovu kulturu široj publici - rešili su da rekonstruišu lice dečaka i devojčice iz grobnice br. 2 i br. 3, čiji su skeleti bili najbolje očuvani. 

Kompanija Visual Scienece u saradnji sa Institutom za anropologiju i etnografiju u Moskvi je pokrenula projekat, "vratila u život" likove dece koja su preminula pre više od 30.000 godina. Prilikom rekonstrukcije je posvećena velika pažnja detaljima u cilju što vernijeg prikaza drevnih ljudi.

To su postigli uz pomoć laserskog skeniranja i fotografisanja lobanja u visokoj rezoluciji. Potom su podaci objedinjeni kroz najsavremeniji softver za 3D modelovanje.

Cilj ove rekonstrukcije je bio da se unapredi dugogodišnje istraživanje Sungira, sa željom što boljeg razumevanja ljudskog razvoja, migracija i kulture koje je dala Evropa tokom paleolita.

Posebna odeća koja je nađena na ovom lokalitetu kao i dekorativni elementi, visokorazvijene pogrebne prakse i vođenje računa o detaljima, zajedno sa rekonstrukcijom lica upotpunjavaju podatke i oživljavaju Homo sapiens-a, čija je kultura bila veoma razvijena još pre 30.000 godina - uprkos svim poteškoćama koje je sa sobom nosilo poslednje ledeno doba.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka