Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verni prikaz stanja na terenu: Otkrijte arheološke tajne Banata, od neolita do 18. veka

Objavljen četvrti tom serije "Arheološka topografija Banata - Pančevo I", kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja arheologa.

 Pančevo Izvor: Shutterstock

Oko tri stotine registrovanih arheoloških nalazišta, od najstarijeg perioda praistorije, neolita, bronzanog doba, nalazi iz antičkog perioda, srednjeg veka i novog doba do gornje hronološke granice, početka 18. veka, kada arheologija prestaje na prostorima grada Pančeva, obuhvata i predstavlja četvrti tom serije "Arheološka topografija Banata – Pančevo I", autora mr Vojislava Đorđevića i Jelene Đorđević, kustosa arheologa Narodnog muzeja u Pančevu.

Možda će vas interesovati i:

Sam projekat je 2004. godine počeo Muzej Vojvodine uz podršku pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada, a posle severa Banata, pančevački arheolozi su rekognoscirali teren teritorije grada i naselja Ivanovo, Banatski Brestovac, Omoljica i Vojlovica. Pošlo se od činjeničnog stanja da do tog trenutka ta arheološka nalazišta nisu beležena na pravi način, te su u radu primenjeni evropski standardi Konvencije o zaštiti arheoloških nalazišta, odnosno njihova metodologija.

"Ovo terensko rekognosciranje trajalo je dve godine. Ono se inače radi u rano proleće i na osnovu topografskih karata, koje su verni prikaz stanja na terenu. To podrazumeva obilazak svih pozicija koje mogu da ukazuju na arheološki sadržaj na površini, njihovo zaokruživanje na terenu, što vizuelno, što preko površinskih nalaza, uzimanje tačnih koordinata lokaliteta, jer su ranije bili beleženi opisno. Do sada, na teritoriji čitavog grada Pančeva, koju smo u ovoj knjizi predstavili, bilo je poznato oko 80 nalazišta, a ovim sistematskim prolaskom atara, njihov broj se popeo na tri stotine" ističe za Politiku, arheolog mr Vojislav Đorđević, viši kustos pančevačkog muzeja.

U delu knjige obrađen je istorijat arheoloških istraživanja, sve što je do sada rađeno, sa izvorima. Tu je i katalog sa opisima svih lokaliteta, pozicijama na karti, izbor prikupljenog materijala, koje prate fotografije i karte katastarskih opština po periodima, kao i grupna celovita karta čitavog obrađenog prostora.

Bilo je i ranije tematskih istraživanja, a posle ovih, otvorio se prostor i za nova, poput lokaliteta "Livade" kod Pančeva, poznatog još iz sedamdesetih godina prošlog veka, na kojem je pančevački tim 2009. godine sproveo arheološka iskopavanja i istražio crkvu i nekropolu.

"Takvu vrstu istraživanja neophodno je sprovesti u potpunosti, jer zbog agresivnije obrade zemlje savremenijim poljoprivrednim mašinama dolazi do ustitnjavanja površinskog materijala, koji je kada smo počeli sa istraživanjima bio u mnogo boljem stanju nego što je sada. Postoji bojazan da će u jednom trenutku, na terenu, postati potpuno neprepoznatljiv i da nećemo imati mogućnost da na osnovu površinskih nalaza identifikujemo i zaokružimo pozicije na kojima se nalaze lokaliteti sa arheološkim sadržajem." napominje arheolog Jelena Đorđević, viši kustos muzeja u Pančevu, kojem su na projektu pomogli i u njemu učestvovali stručnjaci Muzeja Vojvodine, pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kolege iz Gradskog muzeja u Vršcu, Filozofskog fakulteta i Istorijskog instituta u Beogradu.

Čitav projekat i izdanje svojevrsne arheološke monografije, finansiralo je Mistarstvo kulture, a pre svega je namenjena struci i budućim istraživačima. Ovaj fundamentalni posao, prvi je korak u saznanju o arheologiji jednog kraja, koristan pre svega ustanovama struke u zemlji, ali i u inostranstvu.

Takođe, koristiće zaštiti, ali i u slučaju svake potencijalne izgradnje infrastrukturih objekata i izrade budućih planova. Pančevački arheolozi planiraju da u sledeći tom stručne publikacije uđu rezultati rekognosciranja terena u samom gradu Pančevu i katastarskoj opštini Dolovo, dok će šesti tom serije "Arheološka topografija Banata" obuhvatiti sve što se nalazi severozapadno, u atarima sela Jabuka, Kačarevo, Glogonj i Banatsko Novo Selo.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka