Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 surovih metoda kojima su mučene i ponižavane žene: Neke su korišćene i u 20. i 21. veku

Žene su mučene kako bi potsnule svoju seksualnost, "skratile" jezike ili da bi se prilagodile standardima lepote.

 Kamenovanje žene Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Zbog načina na koje su žene kroz istoriju bile mučene od strane onih koji su želeli da ih kontrolišu, proći će vas jeza. Žene su mučene kako bi potsnule svoju seksualnost, "skratile" jezike ili da bi se prilagodile standardima lepote.

Većina metoda i sredstava koji su kreirani u svrhu mučenja imali su za cilj da ponize ženu. Većina ovih metoda mučenja je, na sreću, ukinuta pre nekoliko vekova, neke su se, međutim, praktikovale i u XXI veku, a sećanje na njih i danas je gorko.

Možda će vas zanimati i:

1. Španski magarac/magarac

Poznat kao drveni konj, španski magarac polako je polovio ženu od genitalija, na dalje. Korišćen je tokom srednjeg veka i tokom španske inkvizicije, a slična sprava je korišćena i na zatvorenicima Konfederacije tokom građanskog rata.

Spravu je činio oštar trouglasti klin oslonjen na dve ili četiri noge. Žena je bila prinuđena da sedne na oštri kraj sprave, koji je ponekad bio prekriven šiljcima, tako da se useče u njeno međunožje. Ponekad bi se ženama oko nožnih zglobova vezivali tegovi.

 Sprava za mucenje Španski konj
Španski konj/magarac
Izvor: Shutterstock

2. Katarinin točak

Katarinin točak je oblik smrtne kazne koji se koristio tokom srednjeg veka. Bio je to veliki točak od kola ponekad prekriven šiljcima. Žrtva bi bila vezivana oko točka u tom procesu su joj lomljeni ekstremiteti. Nakon što bi osuđenik ili osuđenica bio ili bila zavezana, usledilo bi prebijanje.

Kako je ova smrtna kazna koja je najčešće korišćena kao javni način pogubljenja dobila žensko ime? Povezuje se sa pogubljenjem svete Katarine Aleksandrijske (oko 305. pre nove ere). Tokom progona hrišćana pod carem Maksencijem, pobožna Katarina bila je zatvorena i osuđena na smrt na točku. Prema legendi, kada je Katarina dodirnula točak, on se polomio na pola. Maksencije je tada Katarini odrubio glavu. Skoro 1.000 godina kasnije, Jovanka Orleanka je tvrdila kako čuje Katarinin glas.

Sveta Katarina se na ikonama najčešće predstavlja sa točkom.

3. Lotos stopala

Počeci ove prakse sežu u daleki X vek, a praktikovala se sve do XX veka.

Podvezana stopala smatrana su erotičnim, a postoje i priručnici za seks iz vremena dinastije Ćing koji su predlagali 48 različitih načina za igru sa njihovim nogama. Iako su ženska stopala izluđivala mušku maštu, neki muškarci ih nikada nisu videli bez zavoja. Razlog za to je i jedna izjava da takva ženska stopala bez cipele zauvek unište svaki estetski osećaj.

Podvezivanje se najčešće baziralo na lomljenju kostiju luka stopala. Proces je trajao skoro dve godine kako bi se dobio željeni oblik stopala dukačkog svega osam centimetara. Najčešće je počinjao između treće i jedanaeste godine života, pre nego što se luk stopala razvije do kraja.

Prvo bi se svako stopalo umakalo u toplu mešavinu bilja i životinjske krvi kako bi se smekšalo, a potom bi se nokti na nogama sekli koliko je dopušteno kako bi se sprečio nastanak infekcije. Devojkama su masirana stopala, kako bi se pripremila za ono što sledi, a dugački zavoji kojima se to sve izvodi umakali su se u istu onu mešavinu bilja i krvi. Da bi se sprečio rast noge, prsti stopala se savijaju prema dole dok ne dotaknu tabane i pritiskaju se dok ne puknu. U vreme kada je običaj uveden, nije postojala anestezija, pa bi devojčice trpele nesnosan bol.

Podvezivanje je često bilo uzrok teških infekcija i gangrene, a živeti sa takvim stopalima bilo je bolno, iako je bilo uvreženo mišljenje da su žene mogle normalno da hodaju, rade u poljima i penju se po planinama.

Oblik savršenog stopala bio je poput lotosovog pupoljka, okruglasto i zaobljeno na peti, a na prstima prelazi u šiljak, čime je sva težina prenesena samo na veliki prst.

4. Sprava kojom su se ženama otkidale grudi

Sprava koja je služila da ženama otkine grudi imala je dva velika šiljasta zupca. Ponekad bi, pre nego što budu upotrebljeni, zupci bili zagrejani.

Tokom srednjeg veka ovom spravom su bile kažnjavane neudate majke ili žene optužene za preljubu.

5. Skoldova maska i Skoldovo uže

Ovu masku su muškaraci koristili kako bi prisili ženu da - doslovno - drži jezik za zubima. Ženi bi na lice bila stavljena gvozdena maska dizajnirana tako da joj zatvara usta. Osim toga, na delovima koji idu unutar usta ponekad su se nalazile bodlje koje su se zabadale u jezik.

 skoldova maska-0161768744.jpg Izvor: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Ponekad se smatralo da nošenje maske nije dovoljno. Deo kazne bilo je i poniženje.

Osim maske, muž bi ženi zakačio i takozvano Skoldovo uzde - što je zapravo bio običan povodac, a onda bi je tako vodio ulicom. Prolaznici su imali pravo da viču na nju i bacaju stvari.

6. Kruška za mučenje

Kruška za mučenje ime je dobila zbog sličnosti voćem, a koristila se kao sredstvo za mučenje koje se koristilo u srednjem, sve do 17. veka. Metalni instrument je bio podeljen na četiri segmenta u obliku latica koji su se otvarali kada se poluga (poput vadičepa) na suprotnom kraju okrene. Prvobitne žrtve ove sprave bile su žene optužene za veštičarenje i abortus. Kruška bi im bila umetnuta u vaginu, a onda postepeno otvarana, kidajući im tako reproduktivne organe.

 Kruska za mucenje
Kruška za mučenje
Izvor: John_Silver / Shutterstock.com

Instrument je ponekad korišćen i na ljudima za koje se sumnjičilo da su homoseksualci, a postojala je i modifikovana varijanta koja se stavljala u usta ljudi optuženih za jeres. Spravu bi širili sve dok žrtvi ne pukne vilica.

7. Kamenovanje

Kamenovanje je jedan od najstarijih i najprimitivnijih oblika pogubljenja. Iako su do smrti kamenovani i muškarci, većina žrtava su ovog surovog pogubljenja su žene. 

Kamenovanje kao sredstvo smrtne kazne ponovo je počelo da se pojavljuje u Iranu nakon revolucije 1980. godine. Najčešće žrtve ove vrste mučenja bile su žene koje su optužene za preljubu, a dželati bi neretko bili članovi njihovih porodica. Kada žena "osramoti" porodicu, članovi porodice moraju da je kamenuju kako bi sačuvali čast i obraz.

 Kamenovanje žene
Kamenovanje žene, persijska ilustracija
Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Kamenovanje podrazumeva kopanje duboke rupe u koju se ubaci vezana žena, a onda je najčešće zakopaju do vrata, tako da joj iznad zemlje ostane samo glava. Tada njenu glavu gađaju kamenjem dok je ne usmrte.

Od 2013. godine, kamenovanje je kao sredstvo pogubljenja praktikovano u 15 zemalja, uključujući: Nigeriju, Sudan, Iran i Pakistan. U februaru 2016, dve tinejdžerke su kamenovane do smrti u Siriji nakon što su u njihovoj kući pronađena dva muškarca. Tom prilikom, ova dva muškarca su bila osuđena na 50 udaraca bičem.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka