Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Daleko od bajke: Tragična životna priča dece koja su bili inspiracija za priču o Petru Panu

Džejms Metju Bari je pre više od sto godina napisao remek-delo dečije književnosti, za čije su mu likove - dečake iz Nedođije - bila inspiracija dečaci iz njegovog života.

 Petar Pan Izvor: Profimedia

Petar Pan je dečiji klasik koji čitamo deci kad hoćemo da nauče važne lekcije o porodičnim vrednostima. Originalna priča potiče iz pera škotskog pisca Džejmsa Metju Barija, koju su više puta ekranizovale različite produkcije.

Džejms Bari prvi put spominje Petra Pana u Maloj beloj ptici iz 1902. godine, romanu zasnovanom na istinitoj priči. U knjizi se radilo se o bebi koja je mogla da postane ptica, a vile su je naučile da leti londonskim baštama. Uspeh je bio toliki da je pisac odlučio da napiše i knjigu posvećenu samo Petru Panu. Knjiga pod nazivom Petar Pan u Kensington baštama, objavljena je 1906. godine.

Možda će vas interesovati i:

Knjiga je postala toliko popularna da je Bari počeo da piše i delo Petar i Vendi.

Prema originalnoj priči, Petar odlazi od kuće jer misli da onda neće morati da odraste. Odlazi u Nedođiju verujući da će mu majka uvek ostavljati otvoren prozor. Petar se bezbrižno igrao bez straha da će izgubiti njenu naklonost. Ali onda je odlučio da se vrati. Srce mu je bilo slomljeno kada je na prozorima zatekao rešetke, i da njegova majka ima još jednu bebu.

Petar shvata da je ljubav njegove majke bila uslovna i da ga je ona zamenila - mnogo tužniji i tragičniji kraj od onog koji smo videli u ekranizacije kompanije Dizni.

U originalnom scenariju nije bilo vilinske prašine, ona je dodata kasnije - iz bezbednosnih razloga. U originalnoj priči, Petar i druga izgubljena deca su mogli da lete kad god požele. Nakon što je stiglo nekoliko izveštaja o deci koja su se povredila dok su pokušavala da lete, Bari je dodao vilinsku prašinu - bez koje likovi nikako nisu mogli da lete.

Dečaci kao inspiracija za knjigu

Veruje se da su dva događaja iz Barijevog života inspirisala lik Petra Pana. Prvi događaj se odnosi na smrt njegovog starijeg brata Dejvida koji je poginuo sa 13 godina dok je klizao po zaleđenom jezeru. Dejvidova smrt je uticala na porodičnu atmosferu. Bari je odrastao sa osećanjem da roditelji na njega ne obraćaju pažnju.

A ko je Barija inspirisao za likove dečaka? U pitanju su bila deca Barijevih velikih prijatelja. Bari je 1897. godine, upoznao bračni par Artura Levelina Dejvisa i Silviju du Morije, koji su imali troje dece Džordža (4), Džona (3) i Pitera (2). Tri godine kasnije stigao je četvrti sin Majkl, a 1903. godine rođen je Nikolas. Beri je uspeo da uspostavi veoma blisku vezu sa Džordžom (koji je bio inspiracija za bebu u Beloj maloj ptici) i Majklom. Kada je par preminuo deset godina nakon što su se upoznali, Bari je preuzeo briguo o deci.

Optužbe

Nema dokaza da je Bari bio pedofil, niti da je u to vreme bio osumnjičen za to. Nikolas, najmlađi od braće, negirao je kao odrasla osoba da se Bari ikada neprikladno ponašao.

"Bio je nevin, zbog čega je i mogao da napiše Petra Pana", rekao je.

Džordž je poginuo boreći se u Prvom svetskom ratu, a uprkos bolu, Bari je uspeo da prevaziđe gubitak kako bi nastavio da brine o drugim dečacima.

Međutim, poseban odnos koji je imao sa dečacima često je smatran nemoralnim čak i kada su dečaci poricali optužbe.

Nesreće nisu zaopbilazile ovu porodicu. Kao Barijev brat i Majkl je umro u zaleđenoj reci. Pronađen je u zagrljaju sa još jednom osobom.

Godinama kasnije, Piter je napisao knjigu pod nazivom Mrtvačnica, koja je uključivala i prepisku sa Barijem. U svojoj knjizi je govorio o odnosu između Berija i porodice.

Ubrzo nakon objavljivanja knjige, Piter je okončao svoj život bacivši pod voz. Iznenađujuće, pravom Piteru se nije dopalo što je njegovo ime povezano sa knjigom i likom Petra Pana.

Petar Pan je uvek odavao mračnu atmosferu, veoma drugačiju od knjiga za decu koje se danas objavljuju. Dizni je poznat po pretvaranju tragičnih priča u čaroliju, međutim, originalna priča o Petru Panu, ostala je kao zašivenasenka da prati bajkovitu verziju.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka