Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnevaljalije božanstvo nordijske mitologije: Kako je Tor dobio svoj slavni čekić?

Pristalica nereda i anarhista među božanstvima, njegovi nestašluci kao i načini na koje se izbavljivao iz istih su bili legendarni i zbog toga je postao omiljeni bog među prevarantima.

 Loki Izvor: Profimedia

Najnevaljaviji bog nordijskog panteona, Loki je bio podmuklo božanstvo poznato po svojim obmanama. Motivi njegovih nestašluka bili su bogatstvo, žene, mudrost, ali i čisto zadovoljstvo koje je proizilazilo iz lopovluka.

Lokijeve ludosti često uplitale bogove u nezgodne situacije, ali su ih njegovi trikovi često i spašavali iz problema.

Možda će vas interesovati i:

Loki je zajedno sa Odinom, Torom i Frejom predstavljao jedno od četiri vladajuća božanstva nordijske mitologije. Tamo gde su Tor, Freja, pa čak i Odin (koji je i sam bio varalica) nastojali da nametnu pravedni poredak među bogovima, Lokijevo nestalno ponašanje dovodilo je u pitanje prirodu njegove odanosti.

Istini za volju, Loki nije bio ni za ni protiv bogova. Kao i mnogobrojne prevarantske figure iz drugih mitologija, on nije bio ni dobar ni zao. On je bio pristalica nereda kao takvog. On je figura koja je testirala granice i izazivala sistem. Njegova haotična nedoslednost bila je podsetnik da su granice između dobra i zla daleko tanje nego što se veruje. 

Sleipnir

Loki je pored dece koje je dobio sa ženom i ljubavnicom, sam rodio još jedno od svoje dece. Tokom svoje eskapade u kojoj je uzeo oblik kobile, Lokija je oplodio pastuv po imenu Svadilfari. Nešto kasnije, Loki je rodio Sleipnira, konja sa osam nogu, koji je trebao da postane Odinov omiljeni konj.

Glavni atributi su mu bili duhovitost i lukavstvo. Retko je učestvovao u fizičkoj borbi, i kao takav nije nosio oružje, a nije posedovao ni magične predmete.

Samo je jedan izvor, Skaldskaparmal, pomenuo je da je Loki posedovao par magičnih cipela: "Loki je sa sobom imao cipele sa kojima je trčao kroz vazduh i vodu". Jednom prilikom je pozajmio Frejin magični sokolski ogrtač, ali ga je ubrzo potom vratio. Uprkos nedostatku opreme, Loki je imao neobično istaknutu ulogu u nabavci iste za druge bogove. U raznim prilikama uzimao je oblik lososa, buve, muve i kobile. Takođe je uzimao oblik ljudskih bića, kao što je starica po imenu Thok.

Nepopravljivi Loki

Lokijev nestašluk je uvek stajao u središtu bogate mitološke tradicije. Jedna klasična priča počela je činom bezobzirnog nestašluka, a završila se tako što su bogovi primili obilno blago.

Jednog dana, Loki je odlučio da Sifi odseče kosu. Sif je bila Torova žena i bila je poznata po svojim lepim, lepršavim pramenovima plave kose. Naravno, kada je to otkrio, Tor se razbesneo i pretio Lokiju nasiljem. Očajnički želeći da smiri Torov gnev, Loki je obećao da će pronaći crne vilenjake i naterati ih da stvore novu kosu.

Loki je otputovao u Svartalfhajm, dom crnih vilenjaka, patuljaka i drugih jotnara koja se nalazila duboko u utrobi zemlje. Tamo je Loki pronašao Ivaldijeve sinove, koji su bili poznati kao najveće zanatlije. Ivaldijevi sinovi su ubrzo napravili novu kosu za Sif i još dva čuda. Jedan je bio brod po imenu Skidbladnir, koji je uvek mogao da nađe vetar; brod se takođe rastavljao i mogao je da stane u džep. Drugo čudo koje su patuljci napravili bio je Gungnir koplje.

Kada je video čudesna blaga koja su patuljci napravili, Lokiju je dobio ideju. Uzeo je blago od Ivaldijevih sinova i potražio braću patuljke majstore Brokra i Sindrija. Loki ih je ismevao, tvrdeći da nikada ne mogu da naprave ništa tako savršeno kao kreacije Ivaldijevih sinova; čak se kladio u svoju glavu.

Ponos majstora je bio na kocki. Braća su prihvatila opkladu i prionula na posao.

U pokušaju da ih odvrati od njihovog posla (i sačuva glavu), Loki se pretvorio u muvu i više puta ujeo patuljke. Brokr i Sindri su, međutim, bili ravnodušni i ubrzo su Lokiju poklonili tri remek dela. Prvo delo je bio Gulinburst, vepar zlatne grive koji je svetleo u mraku, trčao kroz vodu i vazduh i putovao brže od konja. Drugo delo je bio Draupnir, zlatni prsten koji je mogao svake devete noći da stvori osam identičnih prstenova. Treći i poslednji predmet bio je ratni čekić po imenu Mjolnir, koji je u Torovim rukama postao jedan od najpoznatijih predmeta.

Loki se vratio u Asgard sa Brokrom i poručio bogovima da procene koja je od šest stvari najbolja.

Kosu je dao Toru kako bi Sif ponovo imala prelepe zlatne pramenove.

Gungnir je dao Odinu, a Skidbladnir ponudio Freji.

Brokr je tada dao svoje poklone: Freji je dao vepra, Odinu prsten, a Toru moćni Mjolnir. Bogovi su se složili da je Torov čekić najbolji od svih kreacija, ali kada je Brokr otišao po Lokijevu glavu, otkrio je da je bog pobegao koristeći brze cipele. Tor mu je pomogao da ga pronađe, ali bog varalica mu je večno izmicao.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka