Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici rešavaju misteriju 300 godina stare mumije "sirene": Vekovima su joj se klanjali, a u pitanju je prevara

Verovalo se da je u pitanju mumija stvorenja iz mitologije.

 Mumija sirena Izvor: Asahi Shimbun

Hiroši Kinošita, član odbora Folklornog društva Okajama, otkrio je mumiju dugu oko 30,5 cm u kutiji u hramu u prefekturi Okajama. Nakon što je u enciklopediji mitskih bića video sliku bića koje je isto kao i mumija, počeo je više da se interesuje za nju.

Kako objašnjavaju istraživači, ova mumija donekle podseća na dva mitska bića iz japanske tradicije: amabi - sirene sa kljunom umesto usta i tri različita repna peraja - i ningjo, ribolika stvorenja sa ljudskim glavama.

Možda će vas zanimati i:

Obe ove vrste stvorenja su povezane sa pričama o čudesnom izlečenju i produženju života. Jedna poznata priča kaže da je izvesna žena po imenu Jao Bikuni živela 800 godina nakon što je slučajno pojela ningjo.

Prema belešci ostavljenoj u kutiji u kojoj je otkrivena mumija, nepoznati ribar je ulovio misteriozno stvorenje između 1736. i 1741. godine i potom ga prodao bogatoj porodici. Kako je mumija završila u hramu nije poznato.

Naučnici su gotovo sigurni da je u pitanju mumija majmuna
Izvor: Asahi Shimbun

Mumija je nekada bila izložena u hramu u staklenoj vitrini tokom služenja, ali je poslednjih 40 godina čuvana u vatrostalnom svodu unutar hrama kako bi se sprečilo njeno uništenje.

Nakon nekoliko decenija, naučnici su uspeli da ubede sveštenike da im daju mumiju kako bi mogli da je istraže. Naučnici su uradili su CT skeniranje i uzeli uzorke DNK čudnog stvorenja. Potpuni rezultati njihovog istraživanja biće objavljeni kasnije ove godine, ali čak i površna analiza mumije sugeriše da je reč o lešu majmuna sa ušivenim ribljim repom, na čiju glavu je zalepljena ljudska kosa a dodati su mu i ljudski nokti.

Slična prevara poznata kao "Fidži sirena" prodata je holandskim putnicima koji su u Japanu boravili 1810-ih, a zatim preprodata engleskim trgovcima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka