Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proces mumifikacije je počinjao pre smrti: Tajne Kabajan mumija i 'putovanje' poglavice Ano Apo

Ulaz u pećine je danas ograđen, ali ako ste sa vodičem on će vas odvesti na santimetar od njih. Toliko blizu da ćete jasno moći da vidite tetovaže, zube i čak i kosu.

 Muškarci nose mumiju u drvenom sanduku Izvor: GABRIEL MALAYA / AFP / Profimedia

Mumifikacija je relativno dobro proučen drevni obred očuvanja tela preminulih i uglavnom je povezan sa egipatskim mumijama. Međutim, postoji još nekoliko vrsta, poput na primer mumija iz močvare, Tarimskih mumija ali i filipinskih vatrenih.

U filipinskoj opštini Kabajan u pokrajini Benguet oko 30% stanovništva čine Ibaloi, čiji su preci praktikovali mumifikaciju. Ibaloi veruju da mrtvi mogu da pomognu živima u rešavanju složenih životnih pitanja ali samo ako njihova tela ostanu sačuvana. Zato se u pećinama u planinama nalaze stotine tela njihovih predaka, od kojih neka datiraju od 13. veka.

Možda će vas zanimati i:

Za pećine je ostatak sveta saznao početkom 20. veka, kada je započela industrijska aktivnost u šumama na severu Filipina. Radnici su mumuje ostavili nezaštićene, zbog čega su pećine bile pljačkane. Ove pećine su danas otvorene za javnost, ali nije ih lako pronaći jer lokalni stanovnici i vlada Filipina pokušavaju da ih sačuvaju. Ako želite da ih vidite morate dugo da pešačite za lokalnim vodičem koji mora da bude potomak naroda Ibaloa - inače će mumije biti ljute.

 Kabajan mumije Izvor: GABRIEL MALAYA / AFP / Profimedia

Ulaz u pećine je danas ograđen, ali ako ste sa vodičem on će vas odvesti na santimetar od njih. Toliko blizu da ćete jasno moći da vidite tetovaže, zube i čak i kosu.

Vatrenim ili Kabajan mumijama, kako ih još zovu, unutrašnji organi su sačuvani. Veruje se da je proces mumifikacije počinjao još dok je osoba bila živa. Umirući čovek ili žena pili bi slanu tečnost čime je počinjala dehidracija tela.

Nakon smrti proces se nastavljao i trajao je nekoliko nedelja, ponekad i nekoliko meseci. Telo bi bilo temeljito oprano i - u sedećem položaju - postavljeno iznad izvora toplote, najčešće vatre - iako nikad direktno na plamen. Toplota bi tako postepeno izvlačila svu tečnost iz tela.

Kad se telo potpuno osuši, sledila je završna faza - isušivanje tela iznutra. Ibaloi su u tela uduvavali duvanski dim kroz usta. Nakon toga, potpuno osušeno telo su trljali biljkama i smeštali u male drvene "kolevke" koje su stavljali u pećine.

 Kabajan mumije Izvor: ANDY ZAPATA / AFP / Profimedia

Uprkos očiglednoj krhkosti ostataka, neke mumije Kabajana kradene su i prodavane u Evropu za veliki novac. Nakon intervencije filipinskog Ministarstva spoljnih poslova, 2004. godine osam mumija je vraćeno u pećine, ali mnoge još uvek nedostaju.

Najpoznatiji nestanak jedne od mumija dogodio se 1919. godine. Telo prekriveno tetovažama pripadalo je poglavici Apo Ani, koji je umro oko 500 godina ranije. Posle izvesnog vremena mumija se pojavila na izložbi u cirkusu u Manili. Nakon toga, mumija je nekoliko puta menjala vlasnike sve dok 1984. konačno nije prebačena u Nacionalni muzej. Telo je kasnije vraćeno u pećinu.

Meštani su godinama verovali da je, kao posledica skrnavljenja groba Apo Ane, njihovu zemlju pogodila glad i nesreća, zbog čega je danas pećina ograđena.

Iako Ibaloi više ne praktikuju mumificiranje, mumije se još uvek poštuju, a u pećinama se sprovode rituali.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka