Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovo pravi razlog zašto su pirati nosili povez preko oka?

Autor KEJLEB STROM

Iako su postali globalni fenomen i zvezde popularne kulture, ispostavilo se da mnoga uobičajena verovanja o piratima nisu tačna, međutim, zaista su nosili povez preko oka - zbog čega?

 Piratska zastava sa lobanjom i ukrštenim kostima Izvor: Shutterstock

Između 1700. i 1725. godine, Karipsko more je bilo manje-više mesto bezakonja kojim su plovili brojni trgovački brodovi. Ovaj period poznat je i kao zlatno doba pirata koji su koristili činjenicu da su trgovački bordovi daleko od zaštite država iz kojih su krenuli ili ka kojima idu.

Iako su postali globalni fenomen i zvezde popularne kulture, ispostavilo se da mnoga uobičajena verovanja o piratima nisu tačna. Nisu terali neprijatelja da hodaju po dasci, retko su zakopavali blago i nisu uvek bili kriminalci. Život pirata je takođe često bio bolji od života većine trgovačkih putnika i drugog brodskog osoblja u to vreme.

Možda će vas zanimati i:

Jedna stvar koja je istinita o piratima je, međutim, da su neki od njih nosili povez preko oka. Zbog čega su to radili?

Uobičajena teorija je da su pirati stavljali povez na očnu duplju nakon što bi izgubili oko u borbi. Ovo ima smisla, i verovatno je bilo mnogo osakaćenih pirata koji su iz tog razloga stavljali povez, ali neki veruju da to nije dovoljno objašnjenje s obzirom na to da su povez nosili i drugi mornari koji nisu bili pirati.

Nedavna hipoteza kaže da su pirati koristili povez za oči da zaštite svoj vid!

Ljudsko oko se brzo prilagođava dnevnoj svetlosti kada na nju izađe iz slabo osvetljenog okruženja. Međutim, oku je potrebno čak 25 minuta da se prilagodi slabom osvetljenju kada u njega pređe sa dnevne svetlosti.

Razlog leži u tome što u oku postoje dve vrste ćelija, čunjići i štapići. Ove ćelije su evoluirale tako da se brzo prilagođavaju promenljivim svetlosnim uslovima. I čunjići i štapići imaju ulogu i u noćnom i dnevnom vidu, ali štapići su primarne ćelije za noćni vid. Štapići mogu detektovati izuzetno male količine svetlosti, čak i jedan foton, ali su manje efikasni pod kada je osvetljenje jače.

Kada se uslovi osvetljenja promene, čunjići će se brzo prilagoditi, dok će štapićima biti potrebno duže da se prilagode. Dakle, potrebno je neko vreme da se naš noćni vid u potpunosti aktivira.

Prednost piratskog poveza za oči

Činjenica da je očima potrebno duže da se prilagode slabom osvetljenju uticala je na borbe, posebno one koje zahtevaju kretanje između osvetljenih i neosvetljenih mesta. Pirati, kada bi se ukrcali na brodove, prvo bi zauzimali palubu, a onda bi morali da prođu ispod palube da završe borbu. Takođe, kada bi se na njihov brod ukrcali neprijatelji, oni bi ih čekali ispod palube. Nakon prelaska u potpalublje, borba bi postala teža jer bi im trebalo neko vreme da se oči prilagode tami.

Jedan problem je, međutim, što ne postoje istorijski izveštaji koji pominju poveze za oči koje na ovaj način koriste pirati ili drugi pomorski borci. Takođe ne postoje arheološki dokazi za tu ideju, a teško je videti kako bi se ova hipoteza uopšte mogla potvrditi kroz arheologiju. Stoga, iako je verovatna, teorija u ovom trenutku ne može da se proveri.

Izvor: Ancient Origins

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka