Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva otkrivena mumija trudnice nedavno je iznenadila naučnike! Oni sada objašnjavaju zašto je nađena samo jedna

Pre nekoliko meseci javnost je iznenadila vest da je otkrivena prva trudna egipatska mumija. Sada su naučnici otkrili i zbog čega je ovo do sada jedina nađena mumija trudnice.

 Mumija trudnice uvijena u gazu Izvor: Aleksander Kalka / Zuma Press / Profimedia

Poljski naučnici saopštili su početkom 2021. godine, da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju tokom radiološkog skeniranja 2.000 godina starih ostataka koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Bilo je to neočekivano otkriće koje je iznenadilo stručnu javnost i sve one koji se interesuju za temu. Sada su naučnici otkrili i zbog čega je ovo do sada jedina nađena mumija trudnice.

Možda će vas zanimati i:

To je prvi put da je neko primetio fetus u stomaku mumije i naučnici su do sada smatrali veoma čudnim da nije otkrivena nijedna mumija trudnice, rekao je Vojćeh Ejsmond, vođa projekta "Varšavska mumija" za Biznis insajder, prenosi Sputnik.

"Žene u reproduktivnom dobu možda nisu bile stalno trudne, ali jesu bile svakih nekoliko godina", objasnio je on zašto je čudno da do sada nisu otkrivene mumije trudnice.

Naučnici su došli i do odgovora zbog čega nije otkriven nijedan fetus kod žena mumificiranih u reproduktivnom dobu.

Do sada na rendgenskim snimcima, koji su uobičajen način proučavanja mumija, nije snimljen nijedan fetalni skelet.

"Radiolozi su tragali za kostima fetusa, a zapravo nije trebalo to da rade. Trebalo je da tražimo meko tkivo posebnog oblika", kaže Ejsmond.

Naučnici su u naučnom radu objavljenom u Žurnalu arheološke nauke, za to što do sada nije primećen nijedan fetus kod mumija okrivili "kiseljenje".

"To je kao kada sprovodite eksperiment sa jajetom. Ukoliko stavite jaje u kiselinu, ljuska će se istopiti, ostavljajući samo žumance i belance. Kada kiselina ispari, ostane vam samo unutrašnjost jajeta pokrivena mineralima", kaže poljski stručnjak.

Nešto slično se događa i u mumificiranim telima. Tokom procesa raspadanja tela, ono postaje kiselo.

"U krvi se pojavljuje formijatna (mravlja) kiselina, koja čini okruženje kiselim. Kada se fetus nađe u kiseloj sredini, njegove kosti nestanu vrlo brzo. Ostaci hemijske reakcije su zapravo grupa minerala pomešanih u plodovoj vodi u materici", objašnjava Ejsmond kako su naučnici došli do saznanja o trudnoj mumiji i zašto do sada nije zabeležen nijedan fetus.

Zbog toga, telo fetusa nije vidljivo na rendgenskom snimanju.

Kako dodaje, taj hemijski proces na utiče na kosti majke-mumije, jer se telo prekriva solju, natrijum karbonatom, koja ga isušuje. Isušivanjem se minerali zadržavaju na mestu, pa kosti i dalje mogu da se vide na rendgenskom snimku, objašnjava stručnjak.
Ejsmond navodi da će ovo saznanje pomoći i u budućim otkrivanjima ostataka fetusa kod egipatskim mumija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka