Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trovala je nevine dok nije usavršila dozu: Lična trovačica cara Nerona i (možda) prvi serijski ubica starog Rima

Ovo je priča o jednoj od najsmrtonosnijih žena Rima u 1. veku nove ere.

 Lokusta iz Galije, trovačica starog Rima Izvor: Morgan, 1903.

Pre skoro 2.000 godina, rimski carevi i carice su vodili ratove jedni protiv drugih. Oružje koje su najčešće birali bilo je - otrov, a u 1. veku nove ere, njihova najdraža trovačica bila je Lokusta. Ovo je priča o jednoj od najsmrtonosnijih žena Rima u 1. veku nove ere, takozvanoj Crnoj udovici Carstva.

Osim činjenice da je bila ozloglašeni ubica, u istorijskim spisima ima veoma malo podataka o Lokusti iz Galije. Ko je bila žena koju je car Neron nazivao svojom carskom trovačicom?

Možda će vas zanimati i:

Kako je misteriozna Lokusta došla u Rim?

Otrovi koje je mešala Lokusta iz Galije ubili su nekoliko članova rimskog plemstva u 1. veku nove ere, a ipak, ostala je misteriozna. Na osnovu njenog imena znamo da je poticala iz Galije, današnje Francuske, i da je svoje znanje o biljkama  i otrovima ponela sa sobom u prestonicu carstva.

Moguće je da je u Rim stigla kao robinja. U prethodnom veku, nakon pohoda Julija Cezara u Galiju, u Cartsvo je stiglo oko milion robova.

Međutim, ova robinja je bila interesantnija od mnogih drugih. Privukla je pažnju Julijevsko-Klaudijevske dinastije, toliko da joj se 54. godine nove ere, obratila carica lično i tražila da ubije njenog muža.

Agripina i Lokusta

Agripina Mlađa se udala za cara Klaudija — a zatim ga ubila. Prema Tacitu, carica se "odavno odlučila na zločin" i želela je "neko retko jedinjenje koje bi poremetilo njegov um i donelo mu sporu smrt" kako niko ne bi posumnjao u zločin.

Agripina se obratila Lokusti, "osobi veštoj u takvim stvarima... koja je nedavno bila osuđena za trovanje."

Lokusta je pripremila otrov kojim su sluge posule carev poslednji obrok. Ali pošto je otrov delovao sporije nego što je zamislila, Agripina ga je otrovala još jednom.

Klaudije je bio mrtav, a Agripina je mogla na presto da postavi svog sina iz prethodnog braka, Nerona.

Otrov u starom Rimu

Agripina nije bila jedina koja je otrovala člana porodice.

Carski dvor je toliko vrveo od otrova da su mnogi članovi angažovali degustatore hrane.

Lokusta, Neronova lična trovačica

Nakon Klaudijeve smrti, Lokusta od Galije je nestala iz istorijskih zapisa. Sve dok car Neron nije odlučio da ubije jedog od svojih najvećih rivala. Tada se opet pojavljuje Lokusta.

Otrov ga je postavio na presto, pa je Neron nastavio da ga koristi da osigura svoj položaj. Car je postao sumnjičav prema svom polubratu Britaniku. Klaudijev sin kog je dobio sa trećom ženom, Britanik, imao je veće pravo na presto od Nerona, koji nije imao Klaudijevu krv.

Tacit kaže kako je Neron došao do "žene po imenu Lokusta, sa reputacijom zločinca, koja je bila osuđene za trovanje".

Neron je zahtevao otrov koji bi odmah ubio Britanika. Obećao je trovačici pomilovanje u zamenu za smrtonosnu mešavinu. Tako je Lokusta napravila mešavinu velebije, arsena, kukureka i mandragore.

Ipak, otrov nije ubio Britanika. Neron je pobesneo i išibao Lokustu. Zatim joj je naredio da testira nove, moćnije otrove - na ljudima.

Kada je Lokusta usavršila recept, Nero je napao. Na carskoj večeri, sluge su donele Britaniku toplo piće. Degustator ga je testirao i nije našao otrov. Britanik je zatim naredio slugama da ohlade piće, što su i učinili — dodavanjem otrovne vode.

Britanik je posle prvog gutljaja pao na zemlju. Neron je naredio da niko ne dira telo, tvrdeći da njegov polubrat ima epileptični napad.

Uspešan posao je doneo Lokusti bogatstvo. Neron ju je zvanično proglasio svojom glavnom trovačicom i dao joj imanje i sluge. Neron joj je takođe slao učenike koji su od nje učili zanat.

Da li je Lokusta iz Galije bila serijski ubica?

Neki opisuju Lokustu iz Galije kao oportunistkinju, koja je zarađivala od carske porodice. Međutim, drugi je vide kao hladnokrvnog ubicu. Da li je Lokusta bila oportunista ili jedna od prvih serijskih ubica u istoriji?

Izvori malo govore o njenoj prošlosti. Moguće je da je kao robinja bila prisiljena da pravi otrove. Tacit kaže da su i Agripina i Neron saznali za Lokustu kada je zbog pravljenja otrova dospela u zatvor. Lokusta možda nije imala izbora osim da pristane kada su carica i car pojavili ispred nje.

S druge strane, Lokusta je prikazana kao nemilosrdna žena koja je testirala svoje otrove na nevinima. Pod Neronovim budnim okom, Lokusta je trovala robove dok nije usavršila smrtonosnu dozu. Međutim, Gaj Svetonije Trankvil kaže da je to činila jer joj je Neron pretio.

Drugi izvori tvrde da je Lokusta ubio neselektivno. Trovala je životinje, robove i kriminalce - i nekoliko članova carske porodice. Neki je smatraju serijskim ubicom zbog dugačke liste leševa.

Možda će vas zanimati i:

Lokustin pad

Car Neron joj je obećao da će je štititi. Ali 68. godine nove ere, Neron je izvršio samoubistvo. Lokusta nije imala vremena da pobegne pre nego što je Neronov naslednik, car Galba, poslao ljude da je uhapse.

Kao kaznu za svoje zločine, Lokusta je ponižena u okovima šetala ulicama Rima. Zatim je javno pogubljena.

Većina istoričara je osudila Lokustu. Ali da li je uopšte počinila mračna dela zabeležena u spisima Tacita i Svetonija?

U 1. veku, rimski istoričari su rastrgli careve poput Nerona i Kaligule. Priče o Neronu koji truje svoje neprijatelje učinile su da on izgleda kao kukavica. Otrov, koji poslovično važi za žensko oružje, nije bio dostojan rimskih muškaraca.

Međutim, da li su Neronovi neprijatelji preuveličali Lokustinu brutalnost kako bi on izgledao još gore ili je ona zaista bila jedna od prvih poznatih serijskih ubica? Kao i mnoge druge istorijske misterije, možda nikada nećemo otkriti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka