Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaže se da je jedino Cezar trezan preuzeo vlast: Kako su pili Stari Rimljani?

Na koji način su u piću uživali drevni stanovnici Rima?

 rimljani-alkohol-0147909488.jpg Izvor: North Wind Picture Archives / AKG / Profimedia

Veza čoveka i pića seže u daleko u istoriju, a ovoga puta idemo u doba Starog Rima, da vidimo kakve su navike u ispijanju alkoholnih pića imali.

Mnoge navike su preuzeli od Grka

Feničanska i grčka kultura snažno su uticale na rimsku, pa samim tim i na navike koje se tiču konzumiranja alkohola. Baš kao i Grci, i bogati Rimljani su za pijanke birali domove jer su tamo mogli da se ispruže na krevetima u miru piju. Iako su im bile poznate i druge vrste alkoholnih pića, lavno je svakako bilo vino. Pivo su, na primer, povezivali sa varvarima.

Možda će vas zanimati i:

Uživanje za bogate

Vremenom su banketi i zabave postale važan deo svakodnevice. Kad pripadaš eliti, zabave uključuju kvalitetnu hranu i pića, jer su se i na taj način iskazivali bogatstvo i moć. 

Takođe, izgleda da nisu svi na zabavi pili isto piće, već se kvaliteta vina razlikovao od gosta do gosta. Kako beleži rimski pesnik Markus Valerijus Marcijalis, oni koji su na društvenoj lestvici zauzimali viša mesta pili su bolja vina od ostalih. Vino je obično bilo servirano u ogromnim posudama i kupovima. Na primer, Marko Antonije e imao posebne zlatne kupove koje je nosio sa sobom.

Vino se mešalo s vodom, jer je ispijanje čistog vina smatrano varvarskim.

Kultura ispijanja vina među stanovništvom

Iako je u početku uživanje u alkoholu bilo rezervirano samo za bogate, situacija se vremenom promenila, navodiPun kufer. Carstvo je postajalo sve bogatije, pa su u pićima jednako uživali i vojnici, seljaci, pa ponekad čak i robovi. Vino je postalo dostupno svima, ali jasno, izuzetno se razlikovao njegov kvalitet. Vremenom je piće postajalo i problem, posebno u vojsci, pa se i sam filozof Seneka pitao koliko su vojnici uopše trezni tokom pohoda.

Možda će vas zanimati i:

Slavni Rimljani i odnos prema alkoholu

Neki uticajni Rimljani smatrali su da piće uništava, međutim istorijski dokumenti pokazuju kako mnogi slavni stanovnici Rima nisu ostali imuni na vino. Tako recimo zapisi govore kako se poznati rimski političar najpoznatiji po svom pokušaju da 63. pne. nasilno sruši Rimsku Republiku - Katilina gotovo nije treznio, a i već spomenuti Marko Antonije, prema Ciceronovim rečima, nije znao kad treba stati s pićem. Od careva se kaže da je jedino Cezar trezan preuzeo vlast, Avgust je pio umereno, a Klaudije i Neron uživali su do krajnjih granica.

 Statua Bahusa u Firenci
Statua Bahusa u Firenci
Izvor: Shutterstock

Važan deo medicine i religijskih svečanosti

Alkohol je bio važan deo raznih religijskih svečanosti, čemu ide u prilog i to koliko su Rimljani slavili boga vina – Baha. Retko ko nije čuo za bahanalije, svečanosti koje su se održavale u njegovo ime. Bilo je tu još i drugih manifestacija, tokom kojih su se točile litre i litre alkohola.

Alkohol je primenu našao u medicini. Slavni rimski lekar Galen vinom je čistio rane gladijatorima, a preporučivao ga je i kao sredstvo protiv bolova.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka