Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAČEVI SU ŽIVI KAO DA SE DESILA JUČE: Kako je izgledala razvratna zabava sveštenstva i kurtizana u odajama Bordžija?

Ova zabava Bordžija je postala najozloglašeniji banket u celoj srednjovekovnoj istoriji.

razvratna-zabava-bordzija-0285015000.jpg Izvor: Rim u vreme dekadencije, Tomas Kotur (Profimedia)

Dana 30. oktobra 1501. godine u Papskoj palati u odajama kardinala Čezara Bordžije desila se najrazvratnija zabava koja se vezuje za prezime Bordžija. Na zabavi u kojoj je njegov otac, papa Aleksandar VI, ne samo prisustvovao nego i učestvovao, služilo se obilje hrane i vina; bilo je tu muzike i plesa, ali i višesatne orgije sa najekskluzivnijim rimskim kurtrizanama tog vremena, poznatim kao kortiđane.

Možda će vas zanimati i:

Hroničari su preneli da je svo sveštenstvo, inače poznato po u indulgencijama (oprost grehova za novac), učestvovalo u papinom fetišu - navodno - uživanju u pogledu na muškost u erekciji. Ova grešna zabava odigrala se dan uoči Svih svetih (Noć veštica), osevećnog praznika koji je posvećen mrtvima.

Ova oktobarska noć 1501. godine postala je poznata kao Banket kestenja ili Gozba kestenja, jer su na pod položeni svećnjaci s upaljenim voštanicama uz dodatak velikog broja kestenja. Odeća prostitutki data je na aukciju, a onda su one i gosti goli puzali po podu, između svećnjaka, da pokupe kestenje. Odmah nakon toga, kler i ostali gosti započeli su polni odnos s prostitutkama, piše Ancient Origins.

Banket kestenja: tračevi koji su živi do danas

Gozba kestenja toliko je ozloglašen da ga naučnici i pisci do danas ogovaraju kao da se dogodio juče. Od ovog događaja, Katolička crkva do danas sarađuje sa istoričarima kako bi opovrgla tračeve o razvratu koji predstavlja licemerje i svetogrđe svega za šta se Crkva zalaže.

Mnogi smatraju da upravo ova gozba simbolizuje sve što jeste porodica Bordžija. Međutim, detaljnije ispitivanje ovog događaja otkriva da je većina izveštaja zasnovana na jednom zapisu Liber Notarum koji je napisao šef ceremonije banketa Johan Burkhart, čovek za koga se smatralo da nije prijatelj Bordžija.

Da li je ovaj događaj zaista skandalozan kako ga opisuju istoričari, ili je samo primer klevete protiv Bordžija, o tome se raspravlja i danas.

Čezare Bordžija
Čezare Bordžija
Izvor: Profimedia

Porodica Bordžija

Tokom 15. i 16. veka, Bordžije, istaknuta plemićka porodica iz Aragona, u Španiji, upleli su se u crkvena i politička pitanja. Njihova ozloglašenost je rasla zajedno sa njihovom popularnošću, a naročito kada je Alfons de Borja izabran za papu i preimenovan u Papu Kalista III (vladao 1455-1458). Netrpeljivost prema ovoj poridici je kulminirala kada je 1492. Rodrigo Lanzol Bordžija postao papa Aleksandar VI, a njegova vladavina, iako je trajala samo 11 godina, postala najozloglašenija od svih Bordžija.

Papa Aleksandar VI smatran je jednim od najkorumpiranijih papa u čitavoj katoličkoj istoriji. Njegovo ime je bilo povezano sa incestom, preljubom, podmićivanjem i ubistvom. Tokom uspona Bordžija, nekoliko drugih porodica, kao što su Mediči i Sforca, postale su njihovi iznenadni neprijatelji.

Aleksandar VI je takođe bio poznat po tome što je prodavao zvanične položaje unutar Crkve i obezbedio vlast i bogatstvo samo svojoj porodici. To je bio razlog zašto su Bordžije imale neprijatelje i unutar crkve.

Mržnja koju su prema Bordžijama gajile ugledne porodice i visoki zvaničnici crkve, postao je snažan motiv za naučnike da posmatraju Bordžije kao dekadentne i grešne.

Da li je Burkhart oklevetao Bordžije?

Banket kestenja ili Gozba kestenja se pominje kao najpoznatiji primer svega što nije u bilo prihvatljivo u vezi sa porodicom Bordžija.

Većina izveštaja o ovom događaju potiče iz dnevnika šefa ceremonije banketa, Johana Burkharta, koji je prisustvovao banketu i bio svedok onoga što se dogodilo te noći. Burkhart je u svom dnevniku pomenuo da je bilo prisutno "pedeset poštenih kurtizana". One su bile i glumce i plesačice, zabavljačice, sagovornice i servirke. A kako je noć odmicala, iz sata u sat, sklidale su komad po komad odeće - dok nisu ostale potpuno gole.

Kada su se skinule, počele su igre sa kestenjem. Burkhart je detaljno opisao kako su sveštenici bacali kestenje na pod kako bi ga ustima sakupljale gole kurtizane. Zatim bi i oni puzali sa njima, na rukama i kolenima. Tada bi počelo seksualno nadmetanje, igra tokom koje bi sveštenici takmičili ko može da izdrži duže u seksualnom opštenju. Koji bi izdržao najduže, bio bi pobednik.

Burkhartovi izveštaji su veoma živopisni. Međutim, njegove prijave su takođe snažno osporene jer se znalo koliko je neprijateljski nastrojen prema papi Aleksandru VI Bordžiji. Zbog Burkhartove pristrasnosti, mnogi istoričari su odbacili njegove spise u vezi sa banketom. Ipak, ova zabava je postala najozloglašeniji banket u celoj srednjovekovnoj istoriji.

Gozbe za praznih Svih svetih su se inače održavale širom Rima. Tada bi se bogataši takmičili u tome ko će napraviti luksuzniju proslavu, za one odabrane. Obični ljudi maskirali su se na ulicama, dok su bogataši priređivali događaje na kojima bi kurtizane i zabavljači izvodili složene predstave oko stolova prepunih hrane i vina.

Pošto se papa Aleksandar VI nadao da će steći naklonost crkve, možda je samo smatrao da bi proslava Svih svetih u odajama Bordžija trebalo da budu najbolje od svih.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka