Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najstarijih nerešenih misterija u Americi: Šta se dogodilo sa "izgubljenom kolonijom" na Roanouku

Od stanovnika Roanouka je ostala samo jedna misteriozna reč urezana u drvo.

 izgubljena-kolonija Izvor: Printscreen Youtube/ National Geographic

Da bismo došli na početak jedne od najstarijih nerazjašnjenih misterija u Americi, vraćamo se u avgust 1587. godine.

Iako se u Sjedinjenim Državama 1601. obeležava kao godina kada su prve kolonije naselile Novi svet, pokušaji da se doseljenici nastane desili su se nešto ranije, ali, istina, ne baš uspešno.

Možda će vas zanimati i:

Engleska kraljica Elizabeta I, donela je 25. marta 1584. godine kraljevsku povelju o kolonizaciji nekih krajeva Severne Amerike, sa ciljem da otvori put ka bogatstvu Novog sveta.

Ser Volter Roli, preuzeo je povelju od strane kraljice, i poslao daljeg rođaka ser Ričarda Grenvila da kolonizuju obalu Severne Amerike. On je  je 1584. organizovao i poslao prvu ekspediciju na Roanouk. Međutim, ona nije bila uspešna i Grenvil se vratio za Englesku, ali je na ostrvu ostavio nekoliko članova ekspedicije.

U avgustu 1587. godine, druga ekspedicia koju je činila grupa od oko 115 engleskih doseljenika stigla na ostrvo Roanouk, koje se nalazi u blizini obale današnje Severne Karoline.

 Ostrvo Roanouk
Ostrvo Roanouk
Izvor: Everett / Profimedia

Kasnije te godine odlučeno je da Džon Vajt, otplovi nazad u Englesku kako bi doneo još zaliha hrane. Vajt je na ostrvu ostavio svoju porodicu, ženu, ćerku i unuku - Virdžiniju Der - prvo englesko dete rođeno na teritoriji Amerike.

Međutim, samo što se vratio u Englesku, izbio je veliki pomorski rat između Engleske i Španije, pa je kraljica Elizabeta I svaki raspoloživi brod poslala da se suoči sa moćnom španskom armadom.

U avgustu 1590. godine, čak tri godine kasnije, Vajt se konačno vratio na Roanouk.

Međutim, na ostrvu nije zatekao nikoga. Nije pronašao nikakav trag kolonije, niti je bilo šta ostalo iza njenih stanovnika. Kuće nisu bile spaljene ili porušene, nego rastavljene, što sugeriše da stanovnici nisu otišli u žurbi. Pored nagađanja, imao je samo jedan trag, reč Croatoan urezanu u drvo.

Istrage o sudbini "izgubljene kolonije" u Roanouku trajale su vekovima, ali niko do sada nije dao odgovor.

Croatoan je bilo ime ostrva južno od Roanouka na kome je živelo istoimeno indijansko pleme. Možda su, dakle, koloniste ubili ili oteli domoroci sa tog ostva.

Druga teorija kaže da su pokušali sami da otplove nazad u Englesku, pa su se izgubili na moru. Ili da su ih na moru pronašli Španci.

Godine 2007. počelo je prikupljanje i analiza DNK lokalaca kako bi se utvrdilo da li su u srodstvu sa doseljenicima, lokalnim domorodačkim plemenima ili oboje.

Sledeća grupa engleskih doseljenika, izvukla je pouku, i 17 godina kasnije svoju koloniju osnovala malo severnije, u Džejmstaunu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka