Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najstarijih nerešenih misterija u Americi: Šta se dogodilo sa "Izgubljenom kolonijom" na Roanoku

Od stanovnika Roanoka ostala je samo jedna misteriozna reč urezana u drvo.

 izgubljena-kolonija Izvor: Printscreen Youtube/ National Geographic

Da bismo došli na početak jedne od najstarijih nerazjašnjenih misterija u Americi, vraćamo se u avgust 1587. godine.

Iako se u Sjedinjenim Državama 1601. obeležava kao godina kada su prve kolonije naselile Novi svet, pokušaji da se doseljenici nastane dešavale su se nešto ranije, ali, istina, ne baš uspešno.

Engleska kraljica Elizabeta I, donela je 25. marta 1584. godine kraljevsku povelju o kolonizaciji pojedinih krajeva Severne Amerike, sa ciljem da otvori put ka bogatstvu Novog sveta.

Možda će vas zanimati i:

Ser Volter Roli, preuzeo je povelju od kraljice, i poslao daljeg rođaka, ser Ričarda Grenvila, da kolonizuje obalu Severne Amerike. On je  je 1584. godine organizovao i poslao prvu ekspediciju na Roanok. Međutim, ona nije bila uspešna. Grenvil se vratio za Englesku, ali je na ostrvu ostavio nekoliko članova ekspedicije.

U avgustu 1587. godine, druga ekspedicia koju je činila grupa od oko 115 engleskih doseljenika stigla na ostrvo Roanok, koje se nalazi u blizini obale današnje Severne Karoline.

 Ostrvo Roanouk
Ostrvo Roanouk
Izvor: Everett / Profimedia

Kasnije te godine odlučeno je da Džon Vajt, otplovi nazad u Englesku kako bi doneo još zaliha hrane. Vajt je na ostrvu ostavio svoju porodicu, ženu, ćerku i unuku - Virdžiniju Der - prvo englesko dete rođeno na teritoriji Amerike.

Međutim, samo što se vratio u Englesku, izbio je veliki pomorski rat između Engleske i Španije, pa je kraljica Elizabeta I svaki raspoloživi brod poslala da se suoči sa moćnom španskom armadom.

U avgustu 1590. godine, čak tri godine kasnije, Vajt se konačno vratio na Roanok.

Međutim, na ostrvu nije zatekao nikoga. Nije pronašao nikakav trag kolonije, niti je bilo šta ostalo iza njenih stanovnika. Kuće nisu bile spaljene ili porušene, nego rastavljene, što sugeriše da stanovnici nisu otišli u žurbi. Pored nagađanja, imao je samo jedan trag, reč Croatoan urezanu u drvo.

Istrage o sudbini "Izgubljene kolonije" sa Roanoka traju vekovima, ali niko do sada nije dao odgovor.

Croatoan je bilo ime ostrva južno od Roanoka na kome je živelo istoimeno indijansko pleme. Možda su, dakle, koloniste ubili ili oteli domoroci sa tog ostva.

Druga teorija kaže da su pokušali sami da otplove nazad u Englesku, pa su se izgubili na moru. Ili su ih na moru pronašli Španci.

Godine 2007. počelo je prikupljanje i analiza DNK lokalaca kako bi se utvrdilo da li su u srodstvu sa doseljenicima, lokalnim domorodačkim plemenima ili oboje.

Sledeća grupa engleskih doseljenika, izvukla je pouku, i 17 godina kasnije svoju koloniju osnovala malo severnije, u Džejmstaunu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka