Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BROD DUH: Posada Meri Selesta zauvek je nestala, a priča o njima jedna je od najvećih misterija u istoriji

Tela članova posade, kao ni čamac za spasavanje nikad nisu pronađeni.

 profimedia-0018078503 Izvor: Ilustracija iz priče Abela Fosdika o tome šta se dogodilo brodu Meri Selest / Profimedia

Bio je 4. decembar 1872. godine. Posada britanskog broda Dei Gratia bila je pomalo začuđena prizorom. Pet kilometara od portugalske obale nazirala su se iscepana jedra broda koji se ljulja po talasima. Odlučili su da mu se približe.

Na palubu zalutalog broda prvi se ukrcao glavni oficir Die Gratie, Oliver Deveo. Na brodu je bilo mnogo vode, ali osim toga, sve drugo je delovalo sasvim u redu. Osim što je bio prazan, bez ijednog putnika. Nedostajao je samo jedan čamac za spašavanje.

Možda će vas zanimati i:

Meri Selest - brod duh

Nepunih mesec dana ranije, u zoru 7. novembra, iz njujorške luke isplovio je brod Meri Selest i uputio se u Đenovu. Njegov kapetan bio je iskusni Bendžamin Brigs. Sa njim su isplovili njegov pomoćnik Albert Ričardson, pet članova posade i kapetanova supruga sa njihovom dvomesečnom ćerkom.

Pre nego što je postao Meri Selest brod je bio registrovan 1861. u Britaniji pod imenom Amazon. Nakon nekoliko nesrećnih slučajeva, uključujući i iznenadnu bolest i smrt prvog kapetana, kao i sudar sa drugim brodom na Lamanšu, Amazon je prodat i dobio novog vlasnika, Brigsa, koji ga je prekrstio u Meri Selest

Sve do dana kada je pronađen kako luta Atlantikom, Brigs nije imao problema sa ovim brodom.

Tog dana kada je pronađen na njemu se nalazilo sve što je krenulo iz Njujorka. Bogati teret i zalihe za šest meseci putovnaja, bile su netaknute. Lične stvari ostale su na svojim mestima, onako kako su poslednji put ostavljene. Na brodu su ostali sačuvani čak i klavir i mašina za šivenje. Nije bilo nikakvih tragova krađe ili nasilja, pa je napad okeanskih razbojnika bio isključen. 

 Bendžamin Brigs
Bendžamin Brigs
Izvor: Profimedia

 Kabina napuštenog broda kakvu je navodno pronašao kapetan 'Dei Gratia'; Neimenovani umetnik u časopisu Strand, jul 1913. strana 54
Kabina napuštenog broda kakvu je navodno pronašao kapetan 'Dei Gratia'; Neimenovani umetnik u časopisu Strand, jul 1913. strana 54
Izvor: Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Takođe, nijedan drugi brod koji je plovio tom rutom, nije prijavio oluju.

S obzirom na to da su članovi posade za sobom ostavili svoje lule, jedini siguran zaključak bio je taj da je brod napušten u panici. Zbog čega bi kapetan naredio tako hitnu evakuaciju posade koju su činili i njegova supruga i ćerka? 

U poslednjem zapisu brodskog dnevnika stoji da je brod 25. novembra bio oko 800 kilometara udaljen od mesta gde su ga devet dana kasnije pronašli članovi posade broda Dei Gratia.

Pored pljačke i oluje, koje su kasnije isključene, postojalo je još nekoliko teorija o razlogu nestanka posade - od paranormalnih pojava,, napada džinovske hobotnice ili morskog čudovišta, do podzemnih talasa i potresa. Međutim, nijedna nikada nije dokazana.

Najprihvaćenija teorija je i jedna od najintrigantnijih.

Nakon detaljne istrage je utvrđeno da na brodu, od 1701 bačve, nedostaje devet. I to devet bačvi koje su izrađene od hrasta lužnjaka, a ne belog hrasta kao ostale bačve. Lužnjak je dosta poroznije drvo pa je mogućnost da dođe do curenja - veća.

Mnogi stručnjaci su zbog toga uvereni da je curenje alkohola moglo uzrokovati njegovo ispravanje, a da je zatim došlo do varničenja usled trenja između obruča dve bačve. S obzirom da je skladište bilo otvoreno, plamen i dim su brzo stigli do palube zbog čega je, prema ovoj teoriji, posada najverovatnije pomislila kako će brod eksplodirati pa je zbog toga napustila brod.

Međutim, na brodu nisu pronađeni tragovi požara, a postavlja se i pitanje zbog čega se posada nije vratila na brod, kada su shvatili da neće izgoreti?

Tela, kao ni čamac za spasavanje nikad nisu pronađeni, a rodbina i prijatelji tvrdili su da nikad nisu čuli bilo šta o nestalim ljudima.

Kapetan Brigs i njegova supruga Sara za sobom su ostavili sedmogodišnjeg sina koji nije mogao da pođe na put, pa je tako malo verovatna jedna od tvrdnji da su pobegli i nastavili svoj život u Španiji ili Portugaliji.

Brod Meri Selest i sudbina njegove posade do danas je ostala jedna od najvećih misterija u istoriji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka