Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remek-delo ljudskog kreativnog genija: Solarna opservatorija stara 2300 godina sada je na Uneskovoj listi

"To je jedina opservatorija drevnog sveta za koju znamo da ima kompletan godišnji solarni kalendar"

  Izvor: Shutterstock

Na severu Perua, u pustinji, stručna i šira javnost godinama se divi jednoj jedinstvenoj građevini - najstarijoj svoje vrste na američkom kontinentu.

Možda će vas zanimati i:

Drevna solarna opservatorija

Na lokalitetu Čankiljo nalazi se trinaest tornjeva podignutih između 250. i 200. godine pre naše ere. Drevni tornjevi su služili kao kalendar koji je pratio kretanje Sunca, a beležili ravnodnevice i pomračenja ali i prilično precizno, dane u godini.

Ova opservatorija na drevnom lokalotetu, koji je star 2300 godina, sada je dobila Uneskov status svetskog nasleđa i proglašena je za "remek-delo ljudskog kreativnog genija". 

Lokalitet Čankiljo

Na lokalitetu Čankilja se nalazi i kompleks poznat kao Utvrđeni hram podignut na golom tlu rečne doline Kasma.

Ajvan Gezi, programski direktor Čankilja rekao je Gardijanu da je potpuno oduševljen priznanjem UN-ove agencije ali da nije iznenađen što se Čankiljo našao na listi, penosi Kurir.

"To je jedina opservatorija drevnog sveta za koju znamo da ima kompletan godišnji solarni kalendar", rekao je Gezi, arheolog koji dve decenije proučava i radi na lokalitetu.

"Tornjevi su postavljeni tako da se precizno poklapaju sa kretanjem sunca tokom godine sa dve vrlo definisane tačke gledišta. Ne postoji ništa slično kako u Amerikama tako ni u svetu", dodao je on.

Gezi je dodao da su "drevne civilizacije Perua praktikovale najsofisticiraniju astronomiju tog doba".

Svetski spomenički fond više od 10 godina radi sa peruanskom vladom i drugim organizacijama na zaštiti lokaliteta.

"Njegova važnost je relativno malo poznata, niko se nije bavio očuvanjem i sređivanjem lokaliteta", rekao je Benedikt de Montalur, predsedavajući fonda.

Stavljanje na Unescovu listu znači mnogima koji su neumorno radili na očuvanju ovog izvanrednog svetskog nasleđa, dodao je on.

Arheolozi veruju da je lokalitet napušten početkom prvog veka i da je bio zaboravljen do 19. veka. Nikakvi ljudski ostaci nisu pronađeni na lokalitetu i malo se zna o njegovoj kulturu.

"Znamo da je sagrađen u vreme velikog konflikta i društvenih nemira", rekao je Gezi koji veruje da je Čankiljo društvo proizvod "balkanizacije" koja je usledila posle kolapsa još starije Čavin kulture.

Čankiljo je treći peruanski lokalitet koji se našao na Unescovoj listi u ovom veku. Pre njega, status svetskog nasleđa su dobili sistem puteva drevnih Inka, Kapak Nan i najstariji grad na američkom kontinentu, Karal.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka