Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je državni neprijatelj broj 1, a stradao je ispred bioskopa: Čuveni gangster i najveći američki pljačkaš banaka

Džon Dilindžer, loš momak, gangster i možda jedan od najvećih američkih pljačkaša banaka postao je ikona američke kulture.

  Izvor: Shutterstock

Od septembra 1933. do jula 1934. godine, naslovnim stranama tadašnjih novina domirala je banda jednog čoveka. Džon Herbert Dilindžer najpoznatiji je američki pljačkaš banaka, a on i njegova banda su ubili 10, a ranili sedam ljudi.

Bilo je to vreme Velike krize ili Velike depresije i prohibicije. A Čikago tada dobija status pravog gangsterskog grada, ali i džeza i mujuzikla. Tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka kontrolu nad velikim delom grada imali su gangsteri Džoni Torio i Al Kapone. Ali i junak ove priče, čuveni pljačkaš banaka i legenda američkih zatvora - tačnije bežanja iz njih.

Možda će vas zanimati i:

Džon Dilindžer je rođen 22. juna 1903. u Ouk Hilu u Indijanapolisu. Kada je imao tri godine, majka mu je umrla, a kasnije je imao zategnut odnos sa maćehom. Često je upadao u nevolje, i na kraju je napustio školu.

Njegov strogi otac preselio ih je na farmu u obližnjem Mursvilu, ali preseljenje nije imalo mnogo uticaja na Dilindžerovo ponašanje.

On se 1923. pridružio se mornarici, ali je dezertirao nakon samo nekoliko meseci. Dilindžer se tada oženio 16-godišnjom Beril Hovius i vratio u Indijanu.

Već u septembru 1924. uhvaćen je u krađu bakalnice i veći deo naredne decenije služio je u državnom zatvoru u državi Indijana. Tamo je od drugih zatvorenika - pljačkaša - "učio zanat" i posle uslovnog otpusta 10. maja 1933. godine, rešio je da svoje znanje pretvori u profit.

U naredna četiri meseca on je opljačkao pet banaka u Indijani i Ohaju i stekao reputaciju odvažnog i opasnog gangstera.

Naredne godine on provodi ili i zatvoru ili u pljačkama. U periodu od 21. juna 1933. godine - do 30. juna naredne godine je opljačkao 13 banaka i "zaradio" preko 330.000 dolara (danas oko 6,6 miliona)

Legendarno bekstvo

U septembru 1933. Dilindžer je uhapšen i zatvoren u Ohaju. Međutim, sledećeg meseca spasilo ga je pet bivših osuđenika čije je bekstvo iz državnog zatvora u Indijani prethodno on finansirao i planirao; tokom incidenta ubijen je šerif.

Dilindžer i njegova banda su zatim opljačkali banke u Indijani i Viskonsinu i pobegli na jug, do Floride, a zatim do Tusona u Arizoni, gde ih je otkrila i uhapsila lokalna policija.

Dilindžer je izručen Indijani i smešten u zatvor Kraun Point (Crovn Point). Trećeg dana marta 1934. izveo je svoje najslavnije bekstvo.

On je žiletom u komdu drveta izrezbario pištolj i ofarbao ga crnim lakom za cipele. Sa lažnim pištoljem je uspeo da prođe pored deset stražara (a navodno je dvojicu i zatvorio u ćeliju u kojoj je bio). Iz zatvora je izašao uz pesmu, ukrao šerifov auto i odvezao se u Čikago.

Krađom službenog automobila je prekršio Nacionalni zakon o motornim vozilima, što je u toj državi savezni prekršaj. Tada se istraži priključio FBI. Džon Dilindžer bio je proglašen državnim neprijateljem broj 1.

 Poternica za Džonom Dilindžerom, njegova fotografija i otisci prstiju, 1934. godine.
Poternica za Džonom Dilindžerom, njegova fotografija i otisci prstiju, 1934. godine.
Izvor: Everett Collection/Shutterstock

Usledila je i legendarna pucnjava 22. aprila 1934. godine koja se odigrala u turističkom mestu Mala Bohemija na severu Viskonsina. Tada su ubijena dva FBI agenta, a pored velike zasede "momaka u plavom" Dilindžer se još jednom izvukao.

Posle sukoba u Maloj Bohemiji, Džon se nekoliko meseci sakrivao u Čikagu i čak imao nekoliko plastičnih operacija da bi izmenio svoj izgled.

Zahvaljujući raspisanoj nagradi za informacije o tome gde se skriva Dilindžer, FBI je došao do podataka da će 22. jula biti u bioskopu Biograph. Ironično, gledao je film "Manhattan Melodrama" sa legendarnim Klarkom Gejblom u glavnoj ulozi, o kriminalcu koji biva osuđen na smrtnu kaznu.

 Bioskop Biograf ispred kog je ubijen Džon Dilindžer.
Bioskop Biograf ispred kog je ubijen Džon Dilindžer.
Izvor: Conchi Martinez/Shutterstock

U 10.30 časova, Dillindžer je sa svojim pratiljama izašao iz bioskopa, kada je pored vrata video detektiva koji je zapalio cigaru kao signal kolegama.

Dillindžer je brzo shvatio šta se događa - zgrabio je pištolj i krenuo prema obližnjoj uličici. Pet hitaca ispaljeno je iz pištolja tri agenta FBI. Tri metka su pogodila Dillinžera.

U 10.50 Džon Dilindžer je proglašen mrtvim u maloj sobi u bolnici Aleksijan braders.

Telo odmetnika bilo je izloženo u Čikagu dva dana i posetilo ga je 15.000 ljudi. Nakon toga je sahranjen u Indijanapolisu, u cementiranom grobu da neko ne bi ukrao leš.

Porodica ubijenog Dilindžera pre nekoliko godina tražila je ekshumaciju njegovog tela zbog sumnje da čovek koji je tog dana ubijen nije bio njhov ujak. Ekshumacija je 2019. godine bila odobrena, međutim, još uvek nije dobila epilog.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka