Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta predstavljaju urezani krstovi u crkvi Groba Gospodnjeg? Naučnici tvrde da su rešili istorijski zagonetku

Tokom obnove svetog hrišćanskog lokaliteta, arheolozi su uspeli konačno da pregledaju rezbarije izbliza, koristeći 3D slike i digitalne tehnologije za upoređivanje gravura i njihovo datiranje.

 Krstovi urezani u zid u hramu Groba Hristovog Izvor: Foto: Shutterstock

Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete kažu da su rešili istorijsku zagonetku u crkvi Groba Gospodnjeg na brdu Golgota, unutar zidina Starog grada Jerusalima, koji je podignut na mestu gde je Isus razapet.

Ranije se mislilo da su zagonetne gravure u crkvi Groba Gospodnjeg izradili hodočasnici koji su posećivali sveto mesto, ali je stil bio zapanjujuće autentičan, kao da pripada jednom ili samo nekolicini majstora ručnih radova.

Poznato je da se na zidovima nalaze nizovi urezanih krstova, koji su pobudili znatiželju velikog broja naučnika, ali ipak nisu uspeli da dešifruju ko ih je davnih dana ostavio tu.

Možda će vas zanimati i:

Jedna od teorija kaže da su ih hodočasnici urezivali u kamen, prenoseći poruku da "Došao sam – video sam" kao izjavu o nekom izvršenom delovanju.

"Ovaj jedinstveni fenomen nas je uvek zbunjivao", rekao je za Rojters Amit Rem, šef Uprave jerusalimskog okruga, prenosiSputnik. "Da li su to grafiti hodočasnika ili nešto drugo?"

Tokom obnove svetog hrišćanskog lokaliteta, arheolozi su uspeli konačno da pregledaju rezbarije izbliza, koristeći 3D slike i digitalne tehnologije za upoređivanje gravura i njihovo datiranje. Otkrili su da je hiljade verskih simbola stvorilo samo nekoliko ljudi, došavši tako do nove hipoteze - o tome da je umetničko delo nešto manje slučajno i više strukturirano.

"Videli smo da svi krstovi imaju istu dubinu, pa čak i obeležje zidara", rekao je.

"Možda su dva ili tri umetnika ručno napravila ove krstove", rekao je Rem. "Dakle, to nisu grafiti, to je nešto organizovanije".

Rem je dalje sugerisao da je uobičajena praksa da hodočasnici zadaju zidarima zadatak da naprave rezbarije, što objašnjava način i stil koji su više ili manje jedinstveni.

"Recimo da ste jermenski hodočasnik, pa platite nešto svešteniku, platite nešto ovom posebnom umetniku i on za vas, za dobrobit vaše duše i duša vaše rodbine, iskleše poseban krst na najsvetijem mesto za hrišćanstvo na zemlji", komentarisao je Rem.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka