Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kraljevstva Ndongo do Srbije: 9 hrabrih ratnica koje su obeležile istoriju

Predstavljamo vam devet heroina koje su se od davnina do savremenog doba borile rame uz rame sa muškarcima. One su hrabro nosile oružje i komandovale vojnim snagama.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Žene su oduvek bile ratnice, ali čini se da ponekad zaboravimo na to", navodi istoričarka Pamela Toler. Savremeni alati, kao što su forenzička DNK testiranja, ali i ponovno proučavanje originalnih dokumenata i artefakata pronađenih u grobnicama, istoričarima pružaju novi uvid u živote hrabrih ratnica.

National Geographic vam predstavlja žene koje su u bitkama galopirale na konjima, odsecale glave neprijatelja, naređivale egzekucije, organizovale gerilske napade iz džungle i komandovale trupama od nekoliko desetina hiljada ratnika.

Fu Hao – general kineske vojske

Fu Hao, koja je živela oko 1200. godine pre nove ere, verovatno je najstarija ratnica čije ime i priča su nam poznati. Bila je žena cara Vu Dinga iz dinastije Šang, ali je pored toga imala i veoma značajno mesto u vojnom životu. Savremena studija devnih kineskih zapisa otkriva nam da je Fu Hao bila zapovednica vojnih trupa u ratnim pohodima. U njenom grobu je pronađeno više od sto komada oružja.

Možda će vas zanimati i:

Kinana – makedonska ratnica

Polusestra Aleksandra Makedonskog, Kinana, živela je u periodu od 358. do 320. godine pre nove ere, a reputaciju talentovanog vojskovođe stekla je pre nego što je napunila 20 godina. Komandovala je makedonskom armijom, verovatno u konjici. Pisac Polijen joj, u II veku nove ere, u svom delu pripisuje zasluge za pobedu nad jednom armijom čiju je kraljicu ubila svojim rukama.

Mavija – pobunjenica protiv Rimljana

Arapska kraljica Mavija bila je udovica koja je živela u periodu 361 – 411. godine nove ere. Vladala je ujedinjenim plemenima koja su se nazivala Tanuk konfederacija. U IV veku nove ere organizovala je pobunu protiv Rimljana na teritoriji današnje Sirije. Koristila je gerilsku taktiku u pustinji i vešto izbegavala rimske legije vodeći trupe duboko prema Palestini. Rimljani su na kraju prihvatili njene uslove i sklopili primirje.

Njinga – zapadnoafrička kraljica

Njinga je podjednako koristila gerilsku borbu i diplomatiju kako bi svoja kraljevstva, Ndongo i Matambu, odbranila od Portugalaca. Živela je u periodu 1582 – 1663. i poslednji put je povela trupe u rat sa 75 godina. Mlade vojnike je obučavala kroz rigorozne vežbe "ratnog plesa" sa strelama i kopljima.

Saznajte i ko su 5 afričkih kraljica koje važe za SIMBOL OTPORA i REFORMI

Laskarina Bubulina – grčka vojna zapovednica

Bubulina (1771 – 1825) je bila grčka brodovlasnica koja je tajno organizovala izgradnju bojnog broda, formirala flotu i njom komandovala u ratu za nezavisnost protiv Otomanskog carstva. Pripisuju joj se zasluge za uspešan napad na ključnu luku Otomanskog carstva. Njene trupe su joj dale nadimak Kapetanisa.

 Portret Laskarine Bubuline
Portret Laskarine Bubuline
Izvor: Profimedia

Huana Asurduj de Padilja – južnoamerička pobunjenica

Huana se početkom XIX veka pridružila svom suprugu Manuelu Padilji u borbama protiv španske okupacije. Njih dvoje su organizovali armiju pobunjenika koja se borila na teritoriji današnje Bolivije i Argentine. Komandovala je vojskom i stekla reputaciju neustrašivog borca, a nastavila je sa aktivnostima i nakon muževe smrti. Živela je od 1780. do 1862. godine.

Nakano Takeko – vođa japanskih samuraja

Takeko (1847 – 1868) je predvodila grupu od 30 žena samuraja u borbama protiv imperijalističke vojske na severu Japana. Koristile su naginata oružje i mačeve kako bi se suprotstavile vojnicima naoružanim pištoljima. Stradala je od metka i tražila je da joj odseku glavu i zakopaju je kako neprijatelj od nje ne bi napravio trofej.

Lozen – ratnica apačkog plemena

Lozen (1840 – 1889) je bila mlađa sestra Viktorija, vođe apačkog plemena Ćirikava. Često je učestvovala u borbama i pljačkama na američkom jugozapadu, a brat ju je nazvao "zaštitnicom svog naroda". Bila je poznata po svojoj borbenoj strategiji, lekarskim veštinama i krađi konja tokom upada u neprijateljska naselja.

Milunka Savić – srpska ratna heroina 

 Spomenik Milunki Savić u Inđiji
Spomenik Milunki Savić u Inđiji
Izvor: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Milunka Savić (1892 – 1973) je prvi put učestvovala u bitkama u Prvom balkanskom ratu prerušena u muškarca. Njen identitet je otkriven nakon što je zadobila povrede od bugarske granate. Ipak, Milunka je odbila da napusti vojsku i borila se u tri rata. Dobila je brojne medalje i odlikovanja za svoju hrabrost.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka