Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ksanadu - izgubljeni drevni grad iz Kublaj-kanovog sna

Priča o drevnom gradu, letnjoj prestonici Mongolskog carstva.

 ksanadu_255008718.jpeg Izvor: Ilustracija Ksanadua sa početka 15. veka, nastala prema opisima Marka Pola. Na ilustraciji Kublaj-k

Ksanadu, koji se još naziva i Šangdi, je arheološko nalazište od izuzetnog značaja pod zaštitom UNESCO. Ksanadu je prvo bio glavni grad (1263-1273), kasnije letnja prestonica Kublaj-kana, osnivača dinastije Juan koja je vladala Mongolskim carstvom, koje zauzimalo veći deo Azije. 

Kublaj-kan je bio poslednji Veliki kan Mongolskog carstva, bio je unuk Džingis kana, a vladao je od 1260. do 1294. godine.

Povezane vesti

Kublaj-kanov grad iz sna, čuven po lepoti i romantičnosti, bio je izgrađen u skladu sa feng šui principima, oivičen sa brdima na severu i rekom na jugu. Grad je dizajnirao Liu Bingzhong. 

Istoričari smatraju da je Ksanadu, površine od oko 25.000 hektara bio jedinstven po spajanju nomadske Mongolske i kulture Han Kineza.

 Kublaj-kan
Kublaj-kan
Izvor: Wikimedia Commons

U gradu u kom je uspostavio i dalje širio svoju vlast, Kublaj-kan je vodio i mnoge verske rasprave. Tibet je 1239. godine ušao u sastav Mongolskog carstva, a Ksanadu je poznat i kao mesto odakle se širio tibetanski budizam (ili lamaizam) koji je i danas većinska religija u Mongoliji. 

Grad je bio važno mesto zaustavljanja i na Putu svile, u kom su boravili mnogi strani izaslanici, među kojima i Marko Polo 1275. godine. Njegov opis Ksanadua je i najobimniji, a on spominje palatu u mermeru i pozlaćenim sobama ispunjenim figurama ljudi i životinja, te Unutrašnji grad kao park prepun brojnih vrsta životinja (bez zveri) i ptica koje su služile kao hrana carskim jastrebovima i sokolovima. Takođe opisuje i deo unutrašnjeg grada gde navodi još jednu prozračnu palatu na pozlaćenim drvenim stubovima i zatvorenu svilom koju je Car svake godine nakon letovanja dao rastaviti i preneti u zimsku prestonicu (današnji Peking).

Grad je bio približno kvadratnog oblika a sastojao se od Unutrašnjeg, Spoljašnjeg i Carskog grada. Carski grad bio je utvrđen odbrambenim zidinama unutar kojih su se nalazili kraljevski paviljoni i manje palate. Palata Muking, bila je primarna kraljevska rezidencija sa više dvorana za prijeme. 

Priča o drevnom gradu, letnjoj prestonici Mongolskog carstva.
Izvor: YouTube

U Unutrašnjem gradu nalazile su se razne građanske zgrade, manastiri i hramovi kao što su budistički hram Huaiun i tibetanski hram Kianiuan.

Spoljašnji grad je bio podeljen na dva regiona, donji deo bio je poznat kao Ksinei i tamo je mongolski narod postavljao šatore i priređivao gozbe u "ira ordo", palati od trske.

Severni region zvao se Beijuan i bio je čuveni veliki baštenski kompleks u kome je dinastija Juan uzgajala egzotične i retke biljke. 

Godine 1368. Ksanadu je osvojila dinastija Ming. Grad prvo služio kao vojno utvrđenje, ali je do 1430. godine bio potpuno napušten. Iako su kameni ostaci grada preživeli do 19. veka, kasnije su gotovo potpuno nestali.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka