Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jasuke - prvi tamnoputi samuraj: Kako je Afrikanac postao najbliži čovek velikog ratnog zapovednika?

Do 19. veka Japan je imao veoma ograničen kontakt sa ostatkom sveta. To priču o prvom Afrikancu koji je postao samuraj čini još izuzetnijom.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Evropljani su prvi put stigli u Japan u 16. veku. To su uglavnom bili trgovci u potrazi za novim proizvodima i misionari koji su pokušali da šire svoju veru (što nikada nije urodilo plodom).  Taj istorijski period Japana zove se Nanbanski trgovački period, koji se računa od trenutka dolaska prvih Evropljana 1543. godine, pa do njihovog skoro potpunog proterivanja iz Japana 1650. godine.

Možda će vas zanimati i:

Neke od misionara primali su daimjo, samuraji koji su imali vlast nad određenim teritorijama Japana koji je u to vreme bio podeljen na manja kraljevstva koja su međusobno ratovala (Sengoku period - "doba zemlje u ratu").

 Oda Nobunaga
Oda Nobunaga
Izvor: Wikimedia Commons

Jedan od daimjoa bio je i Oda Nobunaga, jedan od prvih koji je pokušao da objedini zemlju. Inače radoznao, veoma se interesovao za sve novo što donose gosti iz zapadnih zemalja. Ali ništa mu nije toliko zaokupilo pažnju kao jedna neočekivana poseta 1579. godine.

U pratnji jezuitskog misionara Alesandra Valinjana stigao je Afrikanac.

Oda Nobunaga nikada ranije nije video crnca, zbog toga je mislio da mu je koža obojena katranom ili nekom drugom supstancom. Zamolio je svog gosta da se pred njim umije, kako bi se uverio da je to zaista boja njegove kože. Ono što ga je još fasciniralo bile su njegova visina, koja je bila oko 190cm i snažna konstitucija.

Iako njegovo poreklo nije poznato, na osnovi nekih istorijskih izvora, veruje se da on nije bio rob, već slobodan čovek kog je Valinjana, dok je putovao po jugu Afrike, sreo i uzeo za svog telohranitelja.

Impresioniran njegovom snagom i spretnošću, Nobunaga je odlučio da ga uzme u svoju službu. Dao mu je ime Jasuke (njegovo originalno ime nije poznato). Za kratko vreme stekao je poverenje daimjoa koji mu je dodelio čin samuraja. Tako je Jasuke postao prvi samuraj koji nije japanskog porekla (a da za to postoje dokazi).

 Nanbanska grupa. Iako ne postoji prikaz Jasukea iz vremena u kom je živeo, postoji mnogo kasnijih interpretacija ovog samuraja.
Nanbanska grupa. Iako ne postoji prikaz Jasukea iz vremena u kom je živeo, postoji mnogo kasnijih interpretacija ovog samuraja.
Izvor: Wikimedia Commons

Jasuke se borio za svog novog gospodara i postao je deo njegovog najbližeg kruga. Čakje bio i među nekolicinom odabranih koji su mogli da ručaju sa njim. 

Jasukeova samurajska karijera nije dugo trajala. Nobunagu je 1582. godine izdao jedan njegov general i opustošio njegov zamak.

Jasuke se pridružio vojsci Nobudaginog sina, koji je pokušao da povrati očevo imanje, ali bezuspešno. Protivničke stage su ga zarobile. Poštedeli su mu život, ali su mu oduzeli čin i proterali ga u Kjoto, najverovatnije u zajednicu jezuita. Od tog trenutka njegovo, na kratko, slavno ime, nestaje iz istorije.

Možda će vas zanimati i:

Pratite National Geographic Magazine Srbija i na Instagramu!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka