Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Betmenov neprijatelj broj 1: Znate li kako je nastao Džoker, omiljeni filmski negativac (VIDEO)

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog goblina, tako je Betmen oduvek imao Džokera. Zelena kosa. Bledo bela koža. Zli osmeh. Manijakalni smeh. Sve su to obeležja Džokera. Ali šta je poslužilo kao ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Skoro 80 godina od njegovog debija, Džoker se promenio i videli smo evoluciju njegovog karaktera, ali sve je počelo jednim nemim filmom. Kako je je objasnio Betmenov tvorac Bob Kejn, nemački glumac Konrad Vajd je bio inspiracija za Džokera od samog početka.

Description: NICHOLSON BATMAN Software:Adobe Photoshop CS Macintosh Created: 2011:03:30 13:29:58
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Sve je počelo 1940. godine kada su trojica umetnika – Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Robinson – napravili svoje skice antiheroja. Još uvek postoje neslaganja oko toga ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma „The Man Who Laughs“.

Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2008:10:27 14:17:04
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Baziran na romanu Viktora Igoa pod istim imenom, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd) čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvredio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i dobije groteskni osmeh. Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice znatiželjnoj publici, a sve dok se zaljubljuje u slepu ženu po imenu Dea.

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog goblina, tako je Betmen oduvek imao Džokera. Zelena kosa. Bledo bela koža. Zli osmeh. Manijakalni smeh. Sve su to obeležja Džokera. Ali šta je poslužilo kao inspiracija za njegov lik? Sve je počelo nemim nemačkim ekspresionističkim filmom pod nazivom “Čovek koji se smeje”.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka