Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen jedini zvučni zapis za koji se veruje da pripada Fridi Kalo (AUDIO)

Skoro 70 godina nakon smrti tragične umetnice, istraživači iz Nacionalne biblioteke zvuka u Meksiku pronašli zvučni zapis na kom se veruje da se čuje glas Fride Kalo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Preslušavajući arhiviranu kolekciju doniranih zvučnih zapisa sa radija, istraživači Nacionalne biblioteke zvuka u Meksiku naišli su na ženski glas koji opisuje umetnika Dijega Rivieru. Smatra se da glas pripada Fridi Kalo.

90 sekundi dug audio zapis iz pilot epizode meksičkog radio programa „Neženja” iz 1950. godine opisuje Rivieru kao: „Veliko i krupno dete, prijateljskog lika i tužnog pogleda. Njegove istaknute, tamne i inteligentne oči i pogled teško je zadržati.” Ovaj tekst ispričan je ženskim glasom, za koji se veruje da je pripadao Fridi Kalo, supruzi i profesionalnoj partnerki u slikarstvu Dijega Riviere.

Povezane vesti

Audio zapis datira iz perioda oko 1953. ili 1954. godine, a sagovornica je predstavljena kao slikarka koje više nema. Frida Kalo je preminula malo pre emitovanja radio programa, 13. jula 1954. godine, u 47. godini života.

Pronađen audio zapis mora da prođe dalja istraživanja u koja će biti uključeni eksperti iz različitih oblasti, poput zvaničnika iz biblioteke zvuka, inženjere, audio stručnjake, pa čak i žive izvore-„Pre nego što umetnička zajednica donese bilo kakve zaključke, mora da prođe dug put istraživanja i da u prosuđivanju bude striktna”, rekla je direktorka muzeja „Frida Kalo”, Hilda Truhilo, za Asošijeted Pres.

Poznato je da je pred kraj života Frida Kalo bila veoma bolesna, a kao neko ko je bio strastveni pušač i konzumer alkohola, pretpostavlja se da je njen glas u skladu sa tim bio „ispucaliji” i „dublji”. S druge strane, glas koji se čuje na zvučnom zapisu je glatak i nežniji.

Povezane vesti

„Postoji nekoliko faktora koji ukazuju na to da sagovornica u radijskom programu nije profesionalac: Pravi pauze kako bi uzela vazduh, što nije odlika profesionalaca, kao i to što pomalo šuška dok govori”, objasnila je Sonia Korona iz španskog dnevnog lista El Paz.

Rođaka i potomak Fride Kalo, Mara de Anda, istakla je da u porodičnoj arhivi ne postoji ništa slično. Ona veruje da je u odnosu na zabeležen audio snimak Frida Kalo imala znatno grublji glas. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Wikimedia commons

Kalo je bila jedna od najpoznatijih umetnica Meksika. Poznata je po auto-portretima i drugim radovima zbog kojih se smatra jednom od ikona feminizma. Kombinovala je nadrealizam sa grafičkim elementima odgovarajući na pitanja o identitetu, polu, rasi i klasama. Kao mlada, dvadesetjednogodišnja umetnica, platila je da poseti studio znatno starijeg umetnika Dijega Riviere kako bi dobila profesionalne savete. Njihova veza bila je burna, s obzirom na Dijegovu sklonost ka aferama.

Skoro 70 godina nakon smrti tragične umetnice, istraživači iz Nacionalne biblioteke zvuka u Meksiku pronašli zvučni zapis na kom se veruje da se čuje glas Fride Kalo.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka