Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća religijska poslastica: Sicilijanska katedrala od hleba (VIDEO)

Umetnost od hleba nekada se gradila u čast caru, a onda je tradiciju nasledilo hrišćanstvo. Ova imponzanta građevina sme da se jede samo pogledom.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Svake godine, tokom mesec dana festivala „Lukovi od hleba”, stanovnici San Biađa okupljaju se kako bi za Uskrs izgradili veliku katedralu od hleba, sa ornamentima napravljenim od biljaka, testenine i žitarica. Ipak, ova građevina namenjena je samo da bude hrana za oči prolaznika.

Originalna postavka predstavlja jednu od najatraktivnijih tradicija italijanskog naroda, a njeni koreni sežu u feudalno doba 17. veka, kada je uspostavljeno selo San Biađo Platani, na Siciliji. Sicilijom je tada upravljao Filip IV od Španije, a 1635. godine zemlju je otkupio lokalni zemljoposednik Đovani Batista Berardi koji je zaslužan za formiranje italijanskog sela „Zemlja San Biađa”.

Povezane vesti

Običaj u carstvu je bio da lokalne vlasti u čast posete vladara izgrade trijumfalne stubove, kao što je to bio slučaj sa baroknom „Puerta Nuevom” u Palermu. Kako je San Biađo bio siromašan gradić, farmeri su u čast posete vladara izgradili lukove od hleba, na mesto skupocenog mermera i tapiserija.

Od sredine 18. veka koncept je prilagođen Isusu Hristu i njegovom povratku iz smrti.

Od tada, muškarci, žene i deca grade lukove od organskih sastojaka - hleba sa umetnutom šećernom trskom, trnovima, vrbom, divljim komorom i šparglom uz nadzor lokalnih zanatlija. Na Veliki petak lukovi se ukrašavaju ruzmarinom koji simbolizuje tugu, a noć pred Uskrs ruzmarin zamenjuju okrugli hlebovi, lusteri ukrašeni datulama, mozaici od riže i mahunarki i marmurat - slatki besvkasni hleb sa belom slatkom glazurom.

Povezane vesti

Hleb je simbol tela Hristovog, a takođe i vrednog rada farmera koji su radili na proizvodnji žitarica. Dekoracije na hlebu su odraz dvostrukog simbolizma i oslikavaju tradicionalni lokalni folklor, pa tako sadrže sunce, mesec i zvezde - koji se takođe nalaze na hrišćanskim ikonama. 

Timovi se formiraju već nekoliko meseci pred Uskrs, biraju svoje umetničke direktore, a dizajn se odvija u tajnosti, u prostorijama napuštenih skladišta.

Umetnost od hleba nekada se gradila u čast caru, a onda je tradiciju nasledilo hrišćanstvo. Ova imponzanta građevina sme da se jede samo pogledom.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka