Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večni prkos ili pokazivanje prema nebu: Italijanski grad u kojem turistima pokazuju srednji prst

Zagonetka eksponata u muzeju Firence leži u višesmislenoj postavci srednjeg prsta koji je pripadao Galileu Galileju - čoveku kog je Vatikan proglasio jeretikom zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Muzeju istorije nauke u Firenci kao relikvija se čuva prst protivnika crkve - Galilea Galileja, a da li je poruka prsta uspravljenog prema nebu večni prkos, to je na posetiocima da procene.

Britki rečnik:Pronađeno davno izgubljeno Galileovo pismo: Kako je čuveni naučnik pokušao da izbegne inkviziciju?

U muzeju se pored srednjeg prsta mogu videti i zub, palac, originalni teleskopi i kompas priznatog italijanskog naučnika. 

Author: Profimedia Description: The middle finger of Galileo's right hand, ca. 1737 Florence, Istituto e Museo di Storia della Scienza, inv. 2432 A classic example of Galileo's posthumous celebration. The finger was removed from Galileo's mortal remains when his body was moved to the monumental sepulchre in Santa Croce in 1737. The inscription on the base of the stand praises Galileo's scientific and moral virtues. Galileo Galilei (1564-1642) was an Italian polymath: astronomer, physicist, engineer, philosopher, and mathematician. On show at Palazzo Strozzi, Florence,Italy 2009., Image: 341160948, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Delove tela slavnog astronoma odsekli su istoričari i naučnici kako bi odali počast njegovim postignućima. 

Pršljen i jedan od prstiju od 1737. godine čuvaju se u Firenci i na univerzitetu u Padovi, na kom je Galileo predavao. Zub, palac i srednji prst godinama su išli od kolekcionara do kolekcionara dok im se 1905. godine nije izgubio trag. Pronašao ih je prošle godine Alberto Bruši - firentinski kolekcionar umetnina. Poznato je da je prst odstranio s tela Anton Frančesko Gori 1737. godine, 95 godina nakon Galilejeve smrti.

Saznajte iKako su astronomski objekti dobili imena?

Za Galilea nebo je bilo poput vrata slave svemira, a božanstvo je za njega bila matematika. Zbog toga je dilema ovog eksponata večni prkos crkvi ili putokaz ka nebeskom prostranstvu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka