Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastala Rubikova kocka? (VIDEO)

Od osamdesetih godina dvadesetog veka Rubikova kocka je zaokupljivala umove mnogih ljudi. Ali kako je nastala jedna od svetskih najpoznatijih slagalica? Sve je počelo u prelepoj Budimpešti, u umu Ernea Rubika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, Erne Rubik je predavao dizajn na Akademiji primenjenih umetnosti u Budimpešti. Tražio je način da demonstrira 3D pokret svojim učenicima. Jednog dana je uhvatio sam sebe kako već dugo gleda u Dunav. Gledao je kako se voda kretala oko šljunka. Ovo mu je poslužilo kao inspiracija za pokretljiv mehanizam kocke. Činjenica da delove kocke možete pokretati bez razdvajanja je magična. 

Pogledajte i:Deset najtežih misaonih eksperimenata 

"Ekspeimentisao sam u stanu moje majke. Koristio sam drvo, gumene trake i spajalice za izradu prototipa. Trebala mi je neka vrsta kodiranja da bih učinio rotaciju kocke smislenom. Upotrebio sam najjednostavnije rešenje - osnovne boje. Postavljanjem nalepnica na završenu kocku osetio sam se emotivno. Znao sam da je revolucionarno. U trenutku kada sam počeo da uvijam strane, znao sam da je to prava slagalica. Ali ono što nisam znao je bilo je da li može da se reši. Trebalo mi je nekoliko nedelja. Kocka ima 43 triliona kombinacija", kaže Erne Rubik.

Saznajte i:Da li mozgalice zaista poboljšavaju memoriju?

Jednom kada je sklopio kocku, znao je da može da je proda. Trebalo mu je tri godine da proizvod plasira na tržište. Postala je najprodavanija igračka svih vremena, a prošle godine je Seung Beom Čo složio Rubikovu kocku za manje od pet sekundi i tako postavio novi svetski rekord.

Od osamdesetih godina dvadesetog veka Rubikova kocka je zaokupljivala umove mnogih ljudi. Ali kako je nastala jedna od svetskih najpoznatijih slagalica? Sve je počelo u prelepoj Budimpešti, u umu Ernea Rubika.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka