Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duža od Empajer stejt bildinga: Najduža zahvalnica na svetu sadrži približno 270 hiljada potpisa (VIDEO)

Samo je nekolicina zvaničnika dobila zahvalnicu za svoje usluge na sličan način kao što je to slučaj sa lordom Morpetom. Kada se povukao sa svog položaja glavnog sekretara Irske 1841. godine, građani su se udružili kako bi mu napravili ...

 Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Morpetov svitak sadrži približno 270.000 potpisa protegnutih na preko 420 metara papira. Sam svitak je napravljen od listova papira koji su lepljeni jedan za drugi, a kada se razvije duži je od Empajer stejt bildinga.

Kao verovatno najduži dokument ove vrste, Morpetov svitak služi i kao prozor u određeno vreme u istoriji Irske. Mnoga dokumenta tokom ovog perioda su izgubljena, ili uništena, zbog velike gladi, a kasnije i Irskog građanskog rata. Svitak je očuvan do današnjih dana samo zato što je čuvan u kalemu u kutiji u dvorcu Hauard u Jorkširu tokom najburnijih godina irske prošlosti. 

Poslušajte i Kako zvuči najstarija pesma na svetu (VIDEO)

Stranice su sada digitalizovane kako bi se omogućilo istraživačima da proučavaju sadržaj svitka, a da ne načine nikakva dalja oštećenja. Ovih 270.000 potpisa je postalo veliko bogatstvo za ljude koje traže svoje irske korene. Čak je i dalji rođak princa Vilijama i princa Harija pronađen u ovom istorijskom dokumentu. 

Samo je nekolicina zvaničnika dobila zahvalnicu za svoje usluge na sličan način kao što je to slučaj sa lordom Morpetom. Kada se povukao sa svog položaja glavnog sekretara Irske 1841. godine, građani su se udružili kako bi mu napravili i poslali epsku zahvalnicu, a danas je ova zahvalnica jedan od najvažnijih dokumenata u irskoj istoriji.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka