Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio Gaj Foks, čovek čija je maska danas simbol globalnih protesta?

Maska Anonimusa danas je jedan od najpoznatijih simbola protesta. Ali, da li znate njeno izvorno poreklo?

  Izvor: Foto: EPA/Will Oliver

Petog novembra širom sveta održavaju se demonstracije aktivista nadahnutih pokretom „Anonimus“, koji se zalaže za slobodu govora, a zakrivljene crne obrve i brkovi na nasmejanom belom licu tog dana mogu se videti na svakom koraku. 

Maska Anonimusa danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola bunta i otpora protiv sistema, kao i protiv nepravednih režima, a priča o Gaj Foksu koji stoji iza te maske je zapravo priča o nepravdi koju su početkom 16. veka katolici u Velikoj Britaniji trpeli od strane protestantske većine, kao i o borbi protiv nje.

Author: Rights Managed Copyright: Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2015 https://copyrighthub.org/s0/hub1/creation/maryevans/MaryEvansPictureID/12002263 Description: Guy Fawkes- English conspirator and gunpowder plotter. Date: 1606 Software:Adobe Photoshop CS5 Windows (PHP JPEG Metadata Toolkit v1.11) Created: 2018:04:25 09:02:34
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Naime, u to vreme je bilo opasno biti katolik isto koliko i biti lopov ili razbojnik, a porodice koje nisu želele da promene veru, često su bile proganjane, pa su u kućama imale skrivena skloništa u slučaju da naiđe racija. U takvom okruženju rastao je Gaj Foks, mladić iz Jorkšira koji je nakon što mu se majka preudala za katolika i sam rešio da pređe u katolicizam. Kasnije se priključio vojsci koju je služio godinama, a u periodu od 1595. Do 1598. Godine učestvovao je u Osamdesetogodišnjem ratu na strani Katoličke Španije protiv Holandske republike gde je stekao više činove i naučio da rukuje eksplozivom.

Feministička ikona Drugog svetskog rata: Ko je žena koja se krije iza čuvenog postera "Rosie the Riveter"?

Početkom 1604. godine Foks je počeo da se sastaje sa malom grupom engleskih katolika na čelu sa Robertom Kejtsbijem. Svi oni smatrali su da progon katolika potiče od protestantskog kralja Džejmsa i da će sve sve rešiti njegovom smrću. Kejtsbi je počeo da smišlja zaveru nakon što je izbledela nada o obezbeđivanju veće verske tolerancije pod kraljem Džejmsom, što je razočaralo mnoge engleske katolike.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Njegovi saučenici u zaveri bili su Džon Rajt, Tomas Vintour, Tomas Persi, Gaj Foks, Robert Kiz, Tomas Bejts, Robert Vintour, Kristofer Rajt, Džon Grant, Embrouz Rukvud, ser Everard Digbi i Frensis Tresham. Foksu, koji je imao 10 godina vojnog iskustva u suzbijanju Holandske revolucije, je data odgovornost za eksploziv.

Prvi sastanak zaverenika je održan 20. maja 1604. godine u jednoj gostionici u Londonu. Jedan od zaverenika je predložio da ubiju kralja i njegovu vlast tako što će dići u vazduh "kuću parlamenta barutom".

Monah koji je promenio hrišćanstvo i svet: 6 zanimljivih činjenica o životu Martina Lutera

Gaj Foks i njegovi saradnici sakrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad kralj poseti parlament. Ovaj događaj je poznat kao “Barutna zavera”.

Međutim, zavera je otkrivena vlastima u anonimnom pismu upućenom Vilijamu Parkeru, 4. baronu Montiglu, 26. oktobra 1605. Većina zaverenika nakon ovoga je pobegla iz Londona, ali je bilo i onih koji su pokušali da pruže otpor. U jednom okršaju ubijen je i Kejtsbi. Osam uhvaćenih, uključujući Foksa, proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. Ubistvo je trebalo da bude izvedeno na veoma okrutan način – polovičnim vešanjem i sečom tela na četiri dela.

Copyright: Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2013 Description: Gunpowder Plot, Guy Fawkes interrogated by King James I and his council in the King\'s bedchamber at Whitehall, London. 1605 Software:Adobe Photoshop CS5 Windows (PHP JPEG Metadata Toolkit v1.11) Created: 2016:01:08 14:12:35
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Priča kaže da je Foks uspeo da skoči sa vešala i slomi vrat, tako da nije dozvolio svojim tamničarima da ga ubiju na tako strašan način. Ipak, telo mu je rasečeno i poslato u razne delove kraljevstva kao opomena drugima.

Danas je Gaj Foks simbol otpora vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata „Anonimus” maska u borbi protiv internet cenzure.

Pogledajte i Znate li da se u Rusiji plaćao porez na bradu?

Do toga je došlo zahvaljujući strip piscu Alenu Muru koji je osamdesetih godina prošlog veka objavo grafičku novelu „V for Vendetta” – priču o budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom. U trenutku kreativnosti, došao je na ideju da umesto špijunskih dizajna maskiranog protagonistu odene u Gaj Foksovu masku i kostim.

Čuveni strip je ekranizovan 2005. kao akcioni film, a maska se naročito svidela mladim internet aktivistima okupljenim u pokret "Anonimusa" koji se zalažu za slobodu govora na internetu i borbu protiv cenzure. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka