Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 Rusa koji su vam promenili život, a da to niste ni znali

Iza svakog tehnološkog razvitka je dug period proba i grešaka, kao i posvećenost istraživača i naučnika da svoje snove pretvore u stvarnost.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Predstavljamo vam 10 izuma koje su Rusi stvorili, a koji su nam učinili život lakšim:

1. Igor Sikorski - helikopter

Ne bi bilo uredu reći da je samo Sikorski doprineo razvoju helikoptera, ali je bio prvi koji ga je usavršio za dalju proizvodnju. Igor Sikorski je proveo svoj rani život u Rusiji, ali je proveo dosta vremena studirajuću u inostranstvu kako bi postao inženjer. Njegov izabrani put bila je avijacija, a njegovo istraživanje i njegov rad su procvetali za vreme Prvog svetskog rata. Posle revolucije 1917. godine, Sikorski, kao i mnogi pripadnici obrazovane klase, izbegli su iz Ruskog carstva. Nije prestao sa radom ni nakon što je prešao u inostranstvo, patentirajući mnoge dizajne letelica. Kao državljanin Sjedinjenih Država, 1942. godine završio je svoj rad na letelici koja je mogla leteti i vertikalno - helikopter. Većina helikoptera koji se proizvode danas su bazirani na konfiguraciji Sikorskog.

Pogledajte i 12 izuma poreklom iz starog Egipta bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svet

2. Aleksandar Popov - radio


Pravi prodor u razvoju komunikacije, kao i zabave, desio se pronalaskom radija. Popov je započeo svoju karijeru kao nastavnik fizike i matematike. Pošto je postao poznat u ovom polju, seli se u Sankt Peterburg, gde nastavlja rad na radio talasima. Posebno je bio fokusiran na sposobnost talasa prenosa na daljinu. Popov je razvio prijemnik koji bi detektovao nadolazeće talase. Godine 1895. prezentovao je svoj novi pronalazak, to je bio bežični detektor groma, koji je mogao otkriti radio signal udara groma. Naredne godine Popov je koristeći radio talase preneo poruku između dve zgrade na Univerzitetu Sankt Peterburg, čime je započeo novu epohu u komunikaciji.

3. Sergej Lebedev - sintetička guma

Bez sintetičke gume ne bismo imali gume za automobile, creva za vodu, balone, ili hirurške rukavice. Čak i sve ovo nije postojalo dok Sergej Lebedev nije sintetisao polimere prve gume 1910. godine. Ovo otkriće bilo je ključno u Prvom  i Drugom svetskom ratu, pošto su gume na svim mašinama bile napravljene od sintetičke gume (zbog nedostatka prirodne gume). Takođe, njegovi nalazi su postali bitni u Sovjetskom Savezu, jer država nije imala pristup prirodnoj gumi. Za nekoliko godina, Sovjetski Savez je imao najveću industriju sintetičke gume na svetu.

Pogledajte i Izumi do kojih možda ne bi došlo da nije bilo Alberta Ajnštajna

4. Aleksej Pažitnov - tetris


Cilj Pažitnova nije nikada bio stvaranje igrice. Došao je na ovu ideju dok je privodio kraju istraživanje o veštačkoj inteligenciji i testiranju novih tehnologija. Da bi završio određene zadatke, napravio je jednostavnu igricu koja je testirala sistem. Ideja da napravi igricu sličnu tetrisu došla je od igre za decu pentomino, koja je imala varijacije 12 oblika. Igrica je uživala u popularnosti njegovih kolega pre nego što je postala popularna širom sveta. Sada svaki računar, konzola, mobilni telefon, poseduju varijantu ove zarazne igrice.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka